Σύντομα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της απόφασης για το Ελληνικό

Συζητήθηκαν εκ νέου στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής και ο δικηγόρος Γ. Κόκκας ατομικά, αλλά και ως εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας» και της Ενωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια», ενάντια στην απόφαση του 6ου Τμήματος του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, που είχε κρίνει νόμιμο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στον οποίο επικράτησε η Lamda Development του ομίλου Λάτση, ως επικεφαλής ομάδας διεθνών επενδυτών. Κατά την ακροαματική διαδικασία, η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία η αξία της έκτασης είναι πολύ υψηλότερη από τα 915 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν ως τίμημα. Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκας υποστήριξε ότι υπήρξε τροποποίηση των όρων της σύμβασης, ενώ τόνισε ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας.

Ο εκπρόσωπος της Lamda Development ανέφερε ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν έννομο συμφέρον να ασκήσουν τις αιτήσεις αναίρεσης, ενώ τόνισε ότι η μελέτη του ΤΕΕ που επικαλείται η Περιφέρεια δεν αποτελεί δημόσιο έγγραφο, απλώς το Επιμελητήριο εκφράζει μια επιστημονική κρίση. Ο επίτροπος του Ε.Σ. Μιχαήλ Ζημής πρότεινε στο δικαστήριο να απορριφθούν όλες οι αιτήσεις ως απαράδεκτες. Και αυτό γιατί τόσο η Περιφέρεια όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν την ιδιότητα του διαδίκου. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Μικρή «ανάσα» για κατασκευαστές

Μικρότερη θα είναι η πίεση προς τους κατασκευαστές κατοικιών για την εσπευσμένη πώληση νεόδμητων κατοικιών από το τρέχον έτος, καθώς καταργήθηκε, μέσω σχετικής τροπολογίας του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, το τεκμήριο αυτοπαράδοσης για τα απούλητα ακίνητα. Με βάση τα μέχρι πρότινος ισχύοντα, ο εκάστοτε εργολάβος είχε χρονικό περιθώριο τεσσάρων ετών από την αποπεράτωση μιας οικοδομής προκειμένου να προβεί στην πώληση, εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση όλων των ακινήτων αυτής. Μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος ο κατασκευαστής όφειλε να καταβάλει στο Δημόσιο το ΦΠΑ 23% σαν να είχε πουλήσει το ακίνητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT