Μεγάλες προσδοκίες για επενδύσεις 180 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. το 2015

Μεγάλες προσδοκίες για επενδύσεις 180 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. το 2015

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και γενικότερα στην Ε.Ε. να μην προβλέπεται να επιταχυνθεί ιδιαίτερα φέτος, ωστόσο σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων τα πράγματα προμηνύονται περισσότερο ευοίωνα. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, κατά το 2014 εκτιμάται ότι ο όγκος των συναλλαγών ακινήτων εισοδήματος ξεπέρασε τα 160 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με το 2013.

Οπως τονίζεται σχετικά, σημαντικά κεφάλαια εξακολουθούν να στοχεύουν στην απόκτηση επαγγελματικών ακινήτων, μια τάση η οποία θα συνεχιστεί αμετάβλητη και κατά τη διάρκεια του 2015. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Knight Frank και συγκεκριμένα του τμήματος European Capital Markets, το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 175-180 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όλες οι επιμέρους κατηγορίες ακινήτων αναμένεται να προσελκύσουν έντονη ζήτηση, ενώ ειδικοί κλάδοι, όπως τα ξενοδοχειακά και τα φοιτητικά ακίνητα, θα εξακολουθήσουν να καταγράφουν μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, χάνοντας σταδιακά τον χαρακτήρα της εξειδικευμένης αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα που φιλοξενούν ηλικιωμένους, προσφέροντας σειρά υπηρεσιών περίθαλψης και φροντίδας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ντάρεν Γέιτς, επικεφαλής του τομέα παγκόσμιων ερευνών αγορών για λογαριασμό της Knight Frank, το θετικό στοιχείο, τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους επενδυτές, είναι ότι οι τιμές των ενοικίων παραμένουν σε επίπεδο χαμηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο πριν από την παγκόσμια ύφεση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες συγκριτικά με την περίοδο πριν από την κρίση. Το γεγονός αναμένεται να ενισχύσει τις νέες ενοικιάσεις, καθώς οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις ελκυστικές τιμές. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα κινηθούν δυναμικά στην αγορά προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν μελλοντικές υπεραξίες μέσω μιας πιθανής αύξησης των ενοικίων, καθώς θα βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές.

Αντίστοιχα, από πλευράς ζήτησης για ενοικιάσεις επαγγελματικών ακινήτων, οι σκανδιναβικές χώρες, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής, αναμένεται να ξεχωρίσουν φέτος, ενώ βελτίωση θα καταγράψει πλέον και η Βρετανία, ιδίως όσον αφορά τις περιφερειακές της πόλεις. Το πιο ενθαρρυντικό όμως σημάδι είναι η ανάκαμψη της ζήτησης σε μια σειρά αγορών όπως η Ιρλανδία και τμήματα της Νότιας Ευρώπης, με το Δουβλίνο και τη Μαδρίτη να ξεχωρίζουν.

Θετικές επιδόσεις αναμένεται να καταγράψουν επίσης και οι αγορές γραφείων στις μεγάλες γερμανικές και γαλλικές πόλεις, παρά τη μικρή υποχώρηση της οικονομίας. Ο βασικός λόγος για την εν λόγω εξέλιξη είναι η έλλειψη προσφοράς, καθώς σε καμία από τις δύο χώρες δεν παρατηρείται επιτάχυνση του ρυθμού των νέων αναπτύξεων ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT