Σταθεροποίηση τιμών στην Ιρλανδία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τους πτώση ύστερα από έναν και πλέον χρόνο σημείωσαν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Ιρλανδία, στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2014. Η κάμψη αυτή ήρθε σε μια στιγμή που είχαν αρχίσει να πυκνώνουν οι ανησυχίες αναλυτών της αγοράς για επανάληψη των υπερβολών των ετών που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών σε ποσοστό που άγγιξε το 60% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2013.

Σύμφωνα με στοιχεία του δικτυακού τόπου Daft, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην Ιρλανδία μειώθηκαν κατά 1% το τέταρτο τρίμηνο, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ηταν η πρώτη τριμηνιαία πτώση από τα μέσα του 2013. Αντίστοιχα, στο Δουβλίνο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,7%, που ήταν η πρώτη πτώση σε επίπεδο τριμήνου από τα μέσα του 2012.

Ως βασικός λόγος της εν λόγω κάμψης των τιμών προβάλλει η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, τον Οκτώβριο, να προτείνει νέα αυστηρότερα μέτρα αναφορικά με τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση για τον περιορισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού δανειοδότησης ενός δανειολήπτη στο 80% της συνολικής αξίας του ακινήτου. Στόχος της κίνησης είναι να αποτραπεί νέα «φούσκα» τιμών, καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία των εκπροσώπων της κεντρικής τράπεζας, ότι οι τιμές αυξάνονται με καταιγιστικό ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση ή όχι των σχετικών κανόνων θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του μήνα, αν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τραπεζικά στελέχη και πολιτικούς, που εκτιμούν ότι θα πληγεί η απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT