Εντείνονται οι πλειστηριασμοί στην Ευρώπη

Εντείνονται οι πλειστηριασμοί στην Ευρώπη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 80,6 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων που πωλήθηκαν και των ακινήτων που εκπλειστηριάστηκαν κατά το 2014 από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τους διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό αναφέρει σχετική ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, η οποία τονίζει ότι το εν λόγω ποσό είναι ιστορικό υψηλό, γεγονός που οφείλεται στην εντατικοποίηση των προσπαθειών των τραπεζών στη Γηραιά Ηπειρο να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους και να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, η αξία των σχετικών συμφωνιών ήταν υψηλότερη κατά 26 δισ. ευρώ σε σχέση με το σύνολο των συναλλαγών που είχαν καταγραφεί αθροιστικά κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Αλλωστε, πολλά αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως το Cerberus και το Lone Star, παραμένουν ιδιαίτερα δυναμικά όσον αφορά την πρόθεση απόκτησης τέτοιων περιουσιακών από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2014 τα αμερικανικά κεφάλαια απέκτησαν το 77% των δανείων και ακινήτων που εκπλειστηριάστηκαν, έναντι μεριδίου 67% το 2013. Μόνο το Cerberus απέκτησε περιουσιακά στοιχεία αξίας 17,7 δισ. ευρώ, σχεδόν το 22% του συνόλου, ενώ επιπλέον 16,1 δισ. ευρώ επενδύθηκαν από τη Lone Star Funds.

Οσον αφορά το τρέχον έτος, η Cushman εκτιμά ότι οι πωλήσεις τέτοιων προϊόντων θα διαμορφωθούν μεταξύ 60 και 70 δισ. ευρώ. Σήμερα, τα πωλούμενα περιουσιακά στοιχεία αντιστοιχούν σε 21,7 δισ., αλλά όσο προχωράει το έτος, τόσο θα αυξάνονται, καθώς προβλέπεται αύξηση των πλειστηριασμών ακινήτων, ιδίως στην Ιταλία, όπου οι αξίες αυξάνονται και επιτρέπουν στους πιστωτές να διαθέσουν ακίνητα σε υψηλότερη τιμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT