Σε πτώση οι τιμές κατοικιών στις περιφερειακές πόλεις της Γαλλίας

Σε πτώση οι τιμές κατοικιών στις περιφερειακές πόλεις της Γαλλίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και το 2014 η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών στις περιφερειακές πόλεις της Γαλλίας.

Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής ένωσης μεσιτών (FNAIM), οι τιμές στην περιφέρεια της χώρας (εξαιρουμένης δηλαδή της πρωτεύουσας) υποχώρησαν κατά 1,5% κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις, καθώς σε κάποιες περιοχές, όπως η Πικαρντί και η Κάτω Νορμανδία, οι τιμές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 3,5% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ σε άλλες, όπως το Νορντ πα ντε Καλέ, η Λιμουζίν και η Ανω Νορμανδία, κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 5,3%, του 5,1% και του 4,9% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FNAIM, ο αριθμός των αγοραπωλησιών κατοικιών παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το 2013, σε 720.000 συνολικά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέγεθος οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην έντονη δραστηριότητα που καταγράφηκε στις μεγαλύτερες πόλεις και τις τουριστικές περιοχές ανά τη χώρα, δεδομένου ότι ο όγκος των συναλλαγών σε πολλές μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας ήταν σαφώς χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό που προκύπτει από την έρευνα για τις αγοραστικές τάσεις που επικράτησαν το 2014 είναι το ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αφιερώνουν πλέον πολύ περισσότερο χρόνο έως ότου βρουν το κατάλληλο ακίνητο για τους ίδιους. Εν ολίγοις, ακίνητα που έχουν σοβαρές ατέλειες ή άλλα ελαττώματα παραμένουν στα αζήτητα, κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα, όταν η ζήτηση ήταν πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς. Επίσης, στις ακριβότερες περιοχές της χώρας τη μεγαλύτερη ζήτηση και συνεπώς και πωλήσεις κατέγραψαν οι κατοικίες μικρότερης επιφάνειας. Σύμφωνα με την ανάλυση της FNAIM, αν δεν συνέβαινε αυτό, πιθανώς ο αριθμός των αγοραπωλησιών να είχε σημειώσει και αυτός πτώση σε σχέση με το 2013.

Πάντως, άλλοι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για μεγαλύτερη μείωση τιμών το 2014, σε σχέση με αυτήν της FNAIM. Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Century 21, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της χώρας, η μέση υποχώρηση των τιμών διαμορφώθηκε σε 2,8%. Κατά τη σχετική έρευνα, η μεγαλύτερη κάμψη καταγράφεται στην περιοχή της Λανγουεντόκ Ρουσιγιόν με 7,4%, ενώ με ρυθμό της τάξεως του 7% υποχωρούν οι τιμές στη Λωρραίνη. Αντίστοιχα, η αλυσίδα μεσιτικών γραφείων Laforet εκτιμά ότι οι τιμές των κατοικιών στην περιφέρεια της Γαλλίας υποχώρησαν κατά 3% το 2014. Εν ολίγοις, υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ των μεσιτών, με μοναδική κοινή συνιστώσα το ότι η γενική τάση είναι πτωτική.

Οσον αφορά την πρόβλεψη για το 2015, η FNAIM εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε πτωτική τροχιά, με τη μέση κάμψη να κυμαίνεται από 2% έως 3%. Εφόσον επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, οι αξίες θα υποχωρήσουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT