Ακριβότερη η μίσθωση γραφείων στην Ελβετία μετά το «ράλι» του φράγκου

Ακριβότερη η μίσθωση γραφείων στην Ελβετία μετά το «ράλι» του φράγκου

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσο αντίκτυπο στην αγορά γραφείων της Ελβετίας αναμένεται να έχει η πρόσφατη αιφνιδιαστική κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αποσυνδέσει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου από το ευρώ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ράλι του εγχώριου νομίσματος. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, αλλά και θεσμικούς επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καταστήσει δυσκολότερη την εύρεση ενοικιαστών γραφείων.

Οπως τονίζουν, η ενίσχυση του φράγκου σε σχέση με άλλα νομίσματα, και κυρίως το ευρώ, θα αυξήσει σημαντικά το κόστος στέγασης για τις ξένες επιχειρήσεις που μισθώνουν γραφεία στη χώρα, οδηγώντας, έστω και σταδιακά, σε άνοδο του δείκτη κενών γραφείων, εντός της προσεχούς διετίας. Ετσι, θα αντισταθμιστεί το όφελος από την πτώση των τιμών των ενοικίων από το 2011 και μετά. Συνολικά, εκτιμάται ότι το κόστος ενοικίασης υποχώρησε κατά περίπου 25% κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Ωστόσο, το φράγκο ανατιμήθηκε κατά 41% σε σχέση με το ευρώ μόνο κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης από την αποσύνδεσή του με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ενας ακόμα λόγος που γεννά απαισιοδοξία είναι και η μεγάλη προσφορά γραφειακών χώρων. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν πολλά νέα κτίρια γραφείων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα χώρων και αυξάνοντας τον δείκτη διαθεσιμότητας κενών γραφείων σε 5,1% στη Ζυρίχη και 4,9% σε Γενεύη αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT