Ωθηση από το φθηνό πετρέλαιο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αναμένεται να επιδράσει στην αγορά ακινήτων της Ασίας η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς οι μεγάλες οικονομίες της περιοχής, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα και η Ινδία, είναι όλες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ενεργειακά εξαρτημένες από τις εισαγωγές πετρελαίου. Ως εκ τούτου, η πτώση των τιμών αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της κατανάλωσης, με άμεσο αντίκτυπο και στην αγορά ακινήτων.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανάλυση της Jones Lang LaSalle, στην οποία τονίζεται ότι η βελτίωση στα οικονομικά των νοικοκυριών στις εν λόγω χώρες, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων λογαριασμών θέρμανσης ή και ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να ωφελήσει τα εμπορικά ακίνητα, αλλά και τον κλάδο των αποθηκών (logistics) λόγω της προβλεπόμενης ανόδου της κατανάλωσης. Ετσι, θα τροφοδοτηθεί και η ζήτηση από την πλευρά των εμπορικών αλυσίδων για μίσθωση ή αγορά νέων καταστημάτων και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, το βασικό όφελος στα logistics θα προέλθει από την κάμψη του μεταφορικού κόστους (καύσιμα), που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες αύξησης των λειτουργικών δαπανών. Για παράδειγμα, στον κλάδο logistics της Ινδίας, το σχετικό κόστος αγγίζει το 35% του συνόλου.

Επίσης, στους ωφελημένους από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου θα είναι και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, οι οποίες θα επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών των οικοδομικών υλικών, ενώ οι κατασκευές θα καρπωθούν τη μείωση του μεταφορικού κόστους υλικών. Tα οφέλη αυτά όμως δεν περιορίζονται στις μεγάλες οικονομίες της Ασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT