Η ποσοτική χαλάρωση θα αυξήσει τις αποδόσεις των ακινήτων

Η ποσοτική χαλάρωση θα αυξήσει τις αποδόσεις των ακινήτων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο ελκυστική για τους επενδυτές αναδεικνύεται η ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων, μετά την απόφαση ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η αγορά ακινήτων θα προσφέρει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με εκείνη των ομολόγων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της DTZ, η οποία επιχειρεί να εντοπίσει τις ελκυστικότερες πόλεις στη Γηραιά Ηπειρο, με βάση τις τιμές πώλησης. Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει ότι οι αγορές της Νότιας Ευρώπης κι εκείνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προσφέρουν σήμερα τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις, σε συνάρτηση βέβαια και με τα ετήσια έσοδα από ενοίκια και τις αποδόσεις που προσφέρουν στους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχετικός Δείκτης Εύλογης Αξίας της DTZ, ο οποίος καταγράφει την πορεία των αποτιμήσεων των ακινήτων εισοδήματος στην Ευρώπη, ενισχύθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς ανήλθε στις 79 μονάδες βάσης, έναντι 76 μονάδων κατά το προηγούμενο τρίμηνο, δείγμα του ότι ενισχύθηκε ο βαθμός ελκυστικότητας των ακινήτων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, προκύπτει ότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ωστόσο είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί από το δεύτερο μισό του έτους, καθώς προβλέπεται υποχώρηση των αποδόσεων των ακινήτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των τιμών.

Από πλευράς κλάδων, τα βιομηχανικά ακίνητα είναι σήμερα τα πλέον ελκυστικά στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις του δείκτη της DTZ. Η εν λόγω κατηγορία ακινήτων υπερτερεί από πλευράς αποδόσεων, συγκριτικά με τα κτίρια γραφείων και τα εμπορικά ακίνητα.

Οσον αφορά τις επιμέρους πόλεις και αγορές, η Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, με τα κτίρια γραφείων και τα βιομηχανικά ακίνητα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη να πρωταγωνιστούν, καθώς βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των πλέον ελκυστικών, βάσει αποτίμησης, ακινήτων στην Ευρώπη. Επιπλέον θετικοί παράγοντες που ευνοούν τις επενδύσεις στην Ισπανία είναι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η βελτίωση της ζήτησης για νέες ενοικιάσεις και οι προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης των τιμών των ενοικίων.

Υποτιμημένες θεωρούνται, επίσης, άλλες περιφερειακές αγορές ακινήτων στην Ευρωζώνη, όπως οι χώρες της Βαλτικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, σύμφωνα με την DTZ προσφέρουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, σε σχέση με πολλές από τις ώριμες αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των σκανδιναβικών χωρών, όπως η Μεγ. Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία, αν και από την άλλη πλευρά, δεν προσφέρουν το ίδιο βάθος ή την ίδια ρευστότητα και διαφάνεια με τις περισσότερο αναπτυγμένες αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως οι πλέον υπερτιμημένες αγορές κατατάσσονται η Μόσχα, η Γενεύη και η Ζυρίχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT