Η συνεχής ζήτηση αυξάνει τις τιμές κατοικιών στην Πορτογαλία

Η συνεχής ζήτηση αυξάνει τις τιμές κατοικιών στην Πορτογαλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή άνοδο προβλέπεται να καταγράψουν κατά τους πρώτους μήνες του 2015 οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν παραμείνει αμετάβλητες. Η προβλεπόμενη άνοδος προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης της κινητικότητας στην αγορά και της τόνωσης των αγοραπωλησιών, όπως αυτό αποτυπώνεται στην ενισχυόμενη αισιοδοξία των φορέων της αγοράς. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα για την αγορά κατοικίας που επιμελούνται το RICS και το ινστιτούτο ερευνών Ci, καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για ακόμα έναν μήνα τον Ιανουάριο. Ετσι, προκύπτει βελτίωση της ζήτησης για 18 συνεχόμενους μήνες, δείγμα της ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας της χώρας. Σημειωτέον ότι και οι αγοραπωλησίες κατοικιών κατέγραψαν αύξηση για 12ο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσδοκίες για αύξηση των πωλήσεων είναι οι πλέον αισιόδοξες των τελευταίων τεσσάρων ετών, γεγονός που έχει σταθεροποιήσει την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ενώ πλέον προβλέπεται και μικρή αύξησή τους. Η ζήτηση στρέφεται προς τις πιο κεντρικές τοποθεσίες των μεγάλων πόλεων της χώρας. Ασφαλώς, οι ερευνητές σπεύδουν να επισημάνουν ότι ακόμα κι αν τελικά καταγραφούν οριακές αυξήσεις των τιμών, οι φορείς της κτηματαγοράς στη χώρα της Ιβηρικής δεν θα πρέπει να «πανηγυρίσουν», καθώς το οικονομικό περιβάλλον παραμένει δυσχερές.

Οσον αφορά την αγορά ενοικιάσεων, η ζήτηση από ενοικιαστές κινείται επίσης ανοδικά, τη στιγμή που περιορίζεται σταδιακά η προσφορά διαθέσιμων κατοικιών. Ως εκ τούτου, αν και τα ενοίκια εξακολουθούν να υποχωρούν, πλέον ο ρυθμός της κάμψης είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, οι τιμές των ενοικίων πρόκειται να παραμείνουν σχετικά σταθερές κατά τη διάρκεια των προσεχών τριών μηνών.

Ταυτόχρονα, εκφράζεται η αίσθηση ότι η αγορά κατοικίας έχει ολοκληρώσει τον καθοδικό της κύκλο από πλευράς της πορείας των τιμών κι ότι πλέον αναμένεται η ανάκαμψη. Ωστόσο, η έλευση της πλήρους ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας είναι ευθέως εξαρτημένη από το κατά πόσο βιώσιμη θα είναι η οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας. Προς το παρόν, η εικόνα αυτή φαίνεται να προκύπτει από την πλευρά της οικονομίας, ωστόσο όλοι παραμένουν επιφυλακτικοί, ιδίως όσο πυκνώνουν οι αναφορές του διεθνούς Τύπου ότι η χώρα διαθέτει την πιο αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT