Σύντομα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψήφιος υποδιοικητής της ΤτΕ ο Θ. Μητράκος

Για τη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προτάθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας ο ιδρυτής και μέχρι σήμερα επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος. Ο κ. Μητράκος είναι αριστούχος των Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μ.A., PhD in Economics). Από το 1997 εργάζεται ως οικονομολόγος-ερευνητής στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά την περίοδο 2010-2011 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες, με αφορμή την παρουσίαση έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Μητράκος είχε υποστηρίξει ότι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα υψηλότερες κατά 15%-20% σε σχέση με τις πραγματικές τιμές, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι σε πολλές περιοχές το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο, ενώ σε άλλες είναι χαμηλότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου (με βάση το ύψος της αντικειμενικής τιμής), αλλά και οι πολύ υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής.

Προς νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Νέα νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων αναμένεται να δρομολογήσει η νέα κυβέρνηση, όπως ανέφερε εντός της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Στα άμεσα σχέδια είναι η τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου 4178, ο οποίος -σημειωτέον- παρατάθηκε κατά ένα έτος από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, και συγκεκριμένα τον κ. Ταγαρά. Βάσει αυτής της παράτασης, η καταληκτική προθεσμία είναι πλέον η 8η Φεβρουαρίου του 2016. Εως τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τις σημερινές δυνατότητες αποπληρωμής των 60 μηνιαίων δόσεων. Πάντως, έως το τέλος του 2014 είχαν δηλωθεί πάνω από 806.000 αυθαίρετα κτίσματα ή κτίσματα με αυθαιρεσίες. Οπως εκτιμά η νέα ηγεσία του υπουργείου το 50% των αυθαιρέτων κτισμάτων, δεν έχει εισέλθει στη διαδικασία της νομιμοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT