Φθηνότερες επιλογές εκτός Ε.Ε. αναζητούν οι Γερμανοί θεσμικοί

Φθηνότερες επιλογές εκτός Ε.Ε. αναζητούν οι Γερμανοί θεσμικοί

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγορές εκτός Ε.Ε. έχουν αρχίσει να επεκτείνονται οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν υψηλότερα κέρδη, καθώς οι τιμές στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά, συμπιέζοντας τις αποδόσεις. Ετσι, όλο και περισσότεροι από τους μεγάλους επενδυτές, όπως η Deka Immobilien, η Union Investment Real Estate και η Commerz Real, τοποθετούνται σε νέες αγορές εκτός Ε.Ε. ή και επιστρέφουν σε αγορές από τις οποίες είχαν αποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει εξετάζοντας κανείς τα σχετικά στοιχεία, με βάση τις κινήσεις των γερμανικών επενδυτικών κεφαλαίων το 2014. Για παράδειγμα η Deka Immobilien κινήθηκε πέρυσι για την απόκτηση εμπορικών ακινήτων στη Νέα Υόρκη και κτιρίων γραφείων στο Μέξικο Σίτι του Μεξικού και στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Επιπλέον, εισήλθε και στην αγορά της Νορβηγίας, με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτει παρουσία σε 25 χώρες. Κατά το 2014 επένδυσε συνολικά 3,4 δισ. ευρώ.

Με τη σειρά της, η Union Investment κινήθηκε στη διεθνή αγορά για την απόκτηση ξενοδοχειακών και εμπορικών ακινήτων. Κατά το 2014, εισήλθε στην αγορά της Αυστραλίας (Μπρισμπέιν) και επέστρεψε στο Τόκιο, ενώ προχώρησε και σε αγορά ακινήτου στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η Commerz Real εστίασε στην αγορά της Βορείου Αμερικής και στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού. Στις αρχές του καλοκαιριού, συστάθηκε η θυγατρική Commerz Real Asia Pacific Ltd., με έδρα το Χονγκ Κονγκ και στόχο την εύρεση πιθανών επενδυτικών στόχων. Επιπλέον, τον Οκτώβριο αποκτήθηκε ακίνητο στο Μαϊάμι της Φλόριντα, με στόχο την ανακατασκευή του σε εμπορικό κέντρο, σε μια κίνηση που σηματοδότησε την επιστροφή της εταιρείας στις ΗΠΑ μετά το 2007.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η επέκταση σε αγορές εκτός Γερμανίας δεν σημαίνει αυτομάτως και υψηλότερη κερδοφορία για τους εν λόγω επενδυτές. Είναι άλλωστε κοινή η εκτίμηση ότι όλες οι μεγάλες αγορές ακινήτων συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές πώλησης. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αν και οι προοπτικές παραμένουν ρόδινες, εντούτοις, ο αριθμός των πόλεων που ενδείκνυνται για επενδύσεις έχει αρχίσει να περιορίζεται σημαντικά. Επί του παρόντος, αναλυτές, όπως η βρετανική επενδυτική τράπεζα Schroders, εκτιμούν ότι τις καλύτερες ευκαιρίες προσφέρουν η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Σιατλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT