Στεγαστικά με αυστηρότερους όρους θα χορηγούνται στην Ιρλανδία

Στεγαστικά με αυστηρότερους όρους θα χορηγούνται στην Ιρλανδία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφεύγεται προς το παρόν ο κίνδυνος επανασχηματισμού «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας, μετά την απότομη νέα άνοδο των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας για τον μήνα Ιανουάριο, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 1,4% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2014), ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων τριών ετών (από τον Φεβρουάριο του 2012).

Μάλιστα, η πτώση των τιμών στο Δουβλίνο ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς άγγιξε το 1,9%. Ασφαλώς, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι αξίες των κατοικιών παραμένουν υψηλότερες κατά 22%, δείγμα της μεγάλης αύξησης που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση των τιμών ήταν αναμενόμενη, μετά τα μέτρα που πρότεινε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας τον Δεκέμβριο, με σημείο αναφοράς την επιβολή ανωτάτου ορίου δανειοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η πορεία ανάκαμψης της αγοράς, χωρίς ταυτόχρονα να υπονομευθεί μέσω της δημιουργίας μιας νέας «φούσκας». Με βάση τα μέτρα που υιοθετήθηκαν, πλέον η συντριπτική πλειονότητα των δανείων θα αφορά χρηματοδότηση μέχρι και του 80% της αξίας αγοράς του σπιτιού, το δάνειο θα πρέπει να είναι έως 3,5 φορές υψηλότερο από το προ φόρων εισόδημα του δανειολήπτη. Αν ξεπερνάει το όριο αυτό, τότε θα απορρίπτεται.

Πάντως, οι αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι πολλοί αγοραστές προχώρησαν στις κινήσεις τους κατά το τελευταίο δίμηνο του 2014, καθώς τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας της χώρας είχαν γίνει γνωστά ήδη από τον προηγούμενο Οκτώβριο. Ετσι, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 4% το τελευταίο τρίμηνο. Επιπλέον, ο πρώτος μήνας του κάθε έτους είναι παραδοσιακά και ο πιο αδύναμος, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, που επηρεάζουν αρνητικά τη δραστηριότητα στην αγορά. Ως εκ τούτου, αναλυτές, όπως ο οικονομολόγος Αλαν Μακουέιντ της εταιρείας Merrion Capital, εκτιμούν ότι οι τιμές των κατοικιών θα ενισχυθούν συνολικά κατά 10% το 2015.Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, η οποία τονίζει ότι η γενικότερη έλλειψη προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση θα διατηρήσει την ανοδική τροχιά των τιμών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών που έχει ήδη συντελεστή κατά την τελευταία διετία αναμένεται να μετριάσει τον ρυθμό της ανόδου των αξιών φέτος.

Επιπλέον, τα πρόσφατα μέτρα της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να οδηγήσουν αρκετούς από τους ενδιαφερομένους στην επιλογή της ενοικίασης και όχι της αγοράς κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT