«Διαζύγιο» καταλύτης στον χάρτη των ΑΕΕΑΠ

«Διαζύγιο» καταλύτης στον χάρτη των ΑΕΕΑΠ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προάγγελο ενός νέου σχήματος στον εγχώριο κλάδο των ακινήτων και συγκεκριμένα των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) αναμένεται να προκύψει το προσεχές διάστημα, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Trastor ΑΕΕΑΠ, μετά το συναινετικό «διαζύγιο» μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Pasal Development, η οποία συμφώνησε να παραχωρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην ΑΕΕΑΠ ύψους 37%, έπειτα από έξι χρόνια παρουσίας.

Πλέον, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο τραπεζικός όμιλος εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να βρει νέο στρατηγικό επενδυτή, πιθανώς από το εξωτερικό, αντλώντας πρόσθετη ρευστότητα από την πώληση ενός πλειοψηφικού ποσοστού, ακολουθώντας την πρακτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια, τόσο η νυν Grivalia Properties (πρώην Eurobank ΑΕΕΑΠ) με τη συνεργασία της με τη Fairfax, όσο και η Εθνική Πανγαία με την Invel.

Ασφαλώς, δεν αποκλείεται για ένα διάστημα να συνεχιστεί η αυτόνομη πορεία της ΑΕΕΑΠ και ο εμπλουτισμός της με νέα ακίνητα, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της και να καταστεί ελκυστικότερη «νύφη» για τους ξένους επενδυτές. Εφόσον μάλιστα διαφανεί μια τέτοια πρόθεση από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, θα πρέπει να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μια ανάλογη κίνηση από την τέταρτη συστημική τράπεζα, την Alpha Bank, η οποία έχει μέχρι σήμερα επιλέξει την αποχή από τον θεσμό των ΑΕΕΑΠ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η τράπεζα δεν διαθέτει –και μέσω της Alpha Αστικά Ακίνητα– ένα λίαν ελκυστικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο πιθανώς να θελήσει να εκμεταλλευθεί καλύτερα, ενισχύοντας και αυτή την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς μια πιθανή σταθεροποίηση τους επόμενους μήνες, με την ολοκλήρωση και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, εκτιμάται ότι θα επαναφέρει τους ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά, η οποία αποτελεί μία από τις ελκυστικότερες πανευρωπαϊκά, κυρίως λόγω των χαμηλών αξιών των ακινήτων. Οπως δε έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, μία από τις δημοφιλέστερες πρακτικές των ξένων ομίλων είναι να τοποθετούνται έμμεσα στην αγορά ακινήτων, δηλαδή μέσω της απόκτησης συμμετοχών σε εταιρείες ακινήτων και ΑΕΕΑΠ. Η τακτική αυτή είναι πάγια πρακτική σε πολλές αγορές, αλλά ακόμα περισσότερο στην ελληνική, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλό δείκτη διαφάνειας. Ενας ακόμα λόγος του υψηλού βαθμού ελκυστικότητας των ΑΕΕΑΠ είναι και το γεγονός ότι απολαμβάνουν και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, έναντι των υπολοίπων θεσμικών επενδυτών ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT