Δυναμική ανάπτυξη του crowdfunding και στην αγορά του real estate

Δυναμική ανάπτυξη του crowdfunding και στην αγορά του real estate

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη διάδοση ενός νέου τρόπου άντλησης κεφαλαίων στον κλάδο των ακινήτων προβλέπει για τα επόμενα χρόνια η εταιρεία ερευνών Massolution. Ο λόγος για την άντληση σημαντικών κεφαλαίων μέσω της συνεισφοράς πολλών μικρών επενδυτών, μέθοδος γνωστή ως crowdfunding. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο για φέτος, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,5 φορές τα κεφάλαια που θα αντληθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Ειδικότερα, από τα 900 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2014, φέτος, το σχετικό μέγεθος αναμένεται να ανέλθει σε 2,35 δισ. ευρώ σε παγκόσμια βάση, καθώς η πρακτική αυτή αρχίζει να διαδίδεται όλο και περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013, το ποσό που αντλήθηκε δεν είχε ξεπεράσει τα 363 εκατ. ευρώ, δείγμα της αλματώδους ανάπτυξης της εν λόγω μεθόδου. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά, καθώς μόνο το 2015 αναμένεται να αντληθούν κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 150% έναντι του 2014.

Για την άντληση των κεφαλαίων υπάρχουν ήδη αρκετές διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν ως «ενδιάμεσοι» ανάμεσα στους ιδιώτες/ιδιοκτήτες που επιθυμούν χρηματοδότηση και τους πιθανούς επενδυτές. Μάλιστα, ο σχετικός αριθμός των ενεργών αυτών πλατφορμών, που ειδικεύονται στο crowdfunding για την αγορά ακινήτων, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 85, μεταξύ αυτών και εταιρείες όπως η Realty Mogul ή η Fundrise LLC. Η Massolution αναφέρει στην έρευνά της ότι ο βασικός λόγος της προβλεπόμενης εκτόξευσης της εν λόγω πρακτικής είναι το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την τοποθέτηση κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων, η οποία θεωρείται πλέον ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός, ιδίως σε σχέση με τα ομόλογα και τις πολύ χαμηλές έως αρνητικές αποδόσεις που προσφέρουν στους πιο συντηρητικούς επενδυτές.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση της Massolution, έως το 2020 είναι αρκετά πιθανό να δεκαπλασιαστεί η εν λόγω αγορά, αγγίζοντας τα 235 δισ. ευρώ, ιδίως αν συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης του κλάδου των ακινήτων διεθνώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας μορφής χρηματοδότησης είναι ο πύργος Νο3 του World Trade Center (80 όροφοι) που κατασκευάζεται στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία ανάπτυξης έχει αξιοποιήσει την πλατφόρμα της Fundrise για να απευθύνει πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τουλάχιστον 4.500 ευρώ, μέσω των οποίων οι επενδυτές αποκτούν ανάλογης αξίας ομόλογα, που θα εκδοθούν για την κατασκευή του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT