Σύντομα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχείριση δημόσιας ακίνητης περιουσίας από ένα σχήμα

Τέλος στην πολυδιάσπαση των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση και εκμετάλλευση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας επιχειρεί να θέσει η νέα κυβέρνηση, καθώς προχώρησε στη συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), τη μετεξέλιξη δηλαδή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, καταργείται, μέσω της εκκαθάρισής της, η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο», η οποία είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με στόχο να εστιάσει στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής από τη Δραπετσώνα έως το Σούνιο, αντιμετωπίζοντας με ενιαίο τρόπο και φιλοσοφία τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται στην εν λόγω περιοχή. Μάλιστα, είχαν ήδη μεταβιβαστεί στην εν λόγω εταιρεία και 20 ακίνητα. Ασφαλώς, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης είναι η ΕΤΑΔ, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 78.000 ακινήτων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι προβληματικά, καταπατημένα και αμφιβόλου πολεοδομικού καθεστώτος. Επίσης, μετά τη συγχώνευσή της με τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) διαθέτει και αρκετά τουριστικά ακίνητα, αλλά και συμβάσεις παραχώρησης σημαντικών εγκαταστάσεων.

Πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση

Σε νέες πρωτοβουλίες και κατάθεση αναλυτικών προτάσεων για την έξοδο του κατασκευαστικού/οικοδομικού κλάδου από την ύφεση και την κρίση, που έχει οδηγήσει στην κατά 80% μείωση της σχετικής δραστηριότητας τα τελευταία πέντε χρόνια, αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ). Πρόκειται για ένα νέο θεσμικό φορέα, ο οποίος ιδρύθηκε το 2013 και ήδη αριθμεί περισσότερα από 60 μέλη-επιχειρήσεις από όλο το φάσμα της οικοδομής και επιχειρεί να εντείνει τη δραστηριότητά του και την εν γένει παρουσία του στον κλάδο της κτηματαγοράς και των κατασκευών γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του μήνα προβλέπεται να παρουσιαστεί αναλυτική μελέτη που ανέθεσε ο ΣΕΠΑΚ στο ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών), με θέμα «Η σημασία της ανάπτυξης, τα εμπόδια και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών». Η εν λόγω μελέτη συγκρίνει τον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο με τους αντίστοιχους άλλων χωρών, ενώ περιγράφει και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την πολιτική που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT