Κίνδυνος «φούσκας» στην Ελβετία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμεινε υψηλός και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ο κίνδυνος δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ελβετίας, όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη αξιολόγησης ρίσκου που επιμελείται η UBS. Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 1,28 μονάδες βάσης, έναντι 1,29 μονάδων κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, μέγεθος το οποίο παρότι συνιστά βελτίωση, εντούτοις δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Σημειωτέον ότι αν ο δείκτης ξεπεράσει τις 2 μονάδες βάσης, τότε η αγορά κατοικίας θα έχει εισέλθει σε «φούσκα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η σχετική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς (προσφορά / ζήτηση), σε συνδυασμό με τη μικρή αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς στεγαστικής πίστης, ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση του δείκτη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Από την άλλη πλευρά, ενισχυτικά των κινδύνων στην αγορά λειτούργησε η στροφή περισσότερων στην αγορά ακινήτων για επενδύσεις, δεδομένης της έλλειψης πολλών επενδυτικών ευκαιριών σε άλλους τομείς.

Αλλωστε, η στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας κατά τους τελευταίους μήνες έχει λειτουργήσει υπέρ της διατήρησης του κόστους δανειοδότησης σε χαμηλό επίπεδο, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση και έχει οδηγήσει τις τιμές πώλησης κατοικιών στα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές πώλησης σε Γενεύη και Ζυρίχη ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 10.000 ευρώ/τ.μ. καθιστώντας αμφότερες τις πόλεις μεταξύ των ακριβότερων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την UBS, σήμερα 17 περιοχές της χώρας κρίνονται ως ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης φαινομένου «φούσκας» στα ακίνητα, αριθμός σταθερός σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT