Ανοδικά οι τιμές κατοικιών στην Ισπανία για πρώτη φορά μετά 8 χρόνια

Ανοδικά οι τιμές κατοικιών στην Ισπανία για πρώτη φορά μετά 8 χρόνια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη ετήσια αύξηση από το 2007 σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Ειδικότερα, οι αξίες ενισχύθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, ενώ σε επίπεδο τριμήνου η άνοδος άγγιξε το 0,2%. Η άνοδος αυτή, η οποία προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων της χώρας, δύο και πλέον χρόνια μετά τη λήψη του πακέτου διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος.

Ασφαλώς, στο σύνολο του 2014, η πτώση των τιμών των κατοικιών συνεχίστηκε, ωστόσο εκτιμάται ότι ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Tinsa, της μεγαλύτερης εταιρείας εκτιμήσεων της Ισπανίας, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 2,7% το 2014, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική κάμψη από το 2007 αγγίζει το 42%. Ολα δείχνουν πάντως ότι πέρσι ήταν το τελευταίο έτος μείωσης των τιμών. Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Lucas Fox International Properties, οι ξένοι αγοραστές αναμένεται να τροφοδοτήσουν την αγορά, οδηγώντας την σε περαιτέρω άνοδο.

Αγοραστές κατοικιών από τη Μεγ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, αλλά και την Ελβετία αναμένεται να προσφέρουν στήριξη στην ισπανική κτηματαγορά, καθώς προβλέπεται να επωφεληθούν από την άνοδο του δολαρίου, της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Η αυξημένη αγοραστική δύναμη, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των τιμών των κατοικιών στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, σημαίνει ότι για τους εν λόγω αγοραστές, η απόκτηση ακινήτου στην Ισπανία ποτέ δεν ήταν ευνοϊκότερη και συνάμα φθηνότερη. Πρόκειται για μοναδική επενδυτική ευκαιρία, δεδομένου ότι σε πολλές πόλεις, όπως π.χ. η Βαρκελώνη, οι αξίες έχουν ήδη σταθεροποιηθεί, ενώ στις περιπτώσεις πολυτελών κατασκευών, όπου η ζήτηση είναι υψηλότερη σε σχέση με το παρελθόν, είναι πιθανό να καταγραφούν και αυξήσεις τιμών.

Πάντως, στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας το 2014, κυριάρχησαν οι αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το 12,5% των αγορών. Ακολούθησαν οι Ισπανοί και οι Γάλλοι αγοραστές με 11% και οι Γερμανοί με 8%. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Κόστα Μπράβα, την παραθαλάσσια ζώνη της Ισπανίας. Το 2010, το μερίδιο των ξένων αγοραστών κατοικιών είχε περιοριστεί σε μόλις 9% του συνόλου. Το 2014 όμως οι ξένοι επενδυτές αντιπροσώπευαν το 26% της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT