Επενδύσεις 213 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2014

Επενδύσεις 213 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2014

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια 213 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2014, μια αύξηση της τάξεως του 13%, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας της Colliers International.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους επενδύθηκαν συνολικά 68 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% από επενδυτές του εξωτερικού.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση εξακολουθούν να κατέχουν τα κτίρια γραφείων, τα οποία προσείλκυσαν κεφάλαια 94 δισ. ευρώ, ήτοι το 44% του συνόλου, ενώ ακολούθησαν τα εμπορικά κέντρα/καταστήματα, όπου επενδύθηκαν 48 δισ. ευρώ (το 22% του συνόλου).

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση σημείωσαν οι συναλλαγές στα ξενοδοχειακά και τα βιομηχανικά ακίνητα. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία ανήλθαν σε 15 δισ. ευρώ, μια άνοδος της τάξεως του 30% και στα βιομηχανικά ακίνητα (περιλαμβάνονται και αποθήκες logistics) σε 24 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 27%. Οσον αφορά το 2015, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων αναμένει περαιτέρω άνοδο των επενδύσεων, καθώς τα ακίνητα παραμένουν δημοφιλής επιλογή για τους επενδυτές. Σύμφωνα με την Colliers, το Λονδίνο παραμένει πόλος έλξης ξένων επενδυτών που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα εισοδήματά τους, με τα γραφεία του κεντρικού Λονδίνου να αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή. Μία ακόμα τάση που σημειώθηκε το 2014 ήταν η έντονη κινητικότητα που καταγράφηκε από τους ασφαλιστικούς ομίλους της Ασίας, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των κανόνων πραγματοποίησης επενδύσεων στο εξωτερικό από την κυβέρνηση της Κίνας. Πάντως, η μεγαλύτερη μεμονωμένη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε πέρσι στη Γηραιά Ηπειρο έγινε από το εμιράτο του Κατάρ, το οποίο μέσω της επενδυτικής εταιρείας Qatar Investment Authority απέκτησε σημαντικό μέρος της συνοικίας του Κάναρι Γουόρφ, καταβάλλοντας το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ.

Στη Γαλλία επενδύθηκαν συνολικά 25 δισ. ευρώ το 2014, με το 75% εξ αυτών να κατευθύνεται προς το Παρίσι, εν αντιθέσει με τη Μεγ. Βρετανία, όπου πολλοί επενδυτές κινήθηκαν και σε δευτερεύουσες πόλεις.

Κινητικότητα καταγράφηκε και στην Ολλανδία και ιδίως στην αγορά κατοικίας, καθώς πωλήθηκαν δύο χαρτοφυλάκια διαμερισμάτων αντί 9 δισ. ευρώ.

Στη Γερμανία εισέρρευσαν κεφάλαια 40 δισ. ευρώ, που αυξάνονται σε 53 δισ. ευρώ αν υπολογιστούν και οι επενδύσεις στις κατοικίες. Πρόκειται για το υψηλότερο μέγεθος από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, δείγμα της απήχησης της γερμανικής αγοράς ακινήτων ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Οσον αφορά τις επενδύσεις σε Ισπανία και Ιταλία, κινητήριος μοχλός αποδείχθηκαν οι πωλήσεις κρατικών ακινήτων, κυρίως κτιρίων γραφείων, με στόχο την άντληση κεφαλαίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η οποία προχώρησε σε πώληση ενός χαρτοφυλακίου 70 κτιρίων γραφείων αντί ποσού 300 εκατ. ευρώ, με αγοραστή το αμερικανικό fund WP Carey.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT