Η ασιατική απόβαση στην παγκόσμια αγορά ακινήτων συνεχίζεται

Η ασιατική απόβαση στην παγκόσμια αγορά ακινήτων συνεχίζεται

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγμα της όλο και μεγαλύτερης επιρροής των επενδυτών από την Ασία στην παγκόσμια αγορά ακινήτων αποτελεί το ότι επένδυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 37,38 δισ. ευρώ κατά το 2014, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 23% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όταν είχαν επενδύσει 30,37 δισ. ευρώ.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της CBRE, όπου τονίζεται ότι σταδιακά οι Ασιάτες επενδυτές διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους τόσο όσον αφορά τις γεωγραφικές ζώνες όπου τοποθετούν τα κεφάλαιά τους, όσο και αναφορικά με τις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων που επιλέγουν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την CBRE, το 2013 επικεντρώθηκαν σε μεγαλουπόλεις παγκόσμιας εμβέλειας και κυρίως σε κτίρια γραφείων. Ωστόσο, το 2014 διευρύνθηκαν σημαντικά οι πιθανοί επενδυτικοί στόχοι, περιλαμβάνοντας κι άλλες μικρότερες πόλεις, όπως και άλλες κατηγορίες ακινήτων, με πόλεις όπως το Παρίσι, το Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και η Ουάσιγκτον να βρίσκονται στο προσκήνιο, πέραν ασφαλώς του Λονδίνου που αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους Ασιάτες επενδυτές. Μάλιστα, προς το τέλος του χρόνου, καταγράφηκε και η πρώτη κίνηση στην Ολλανδία, με τον όμιλο First Sponsor Group από τη Σιγκαπούρη να αποκτά ένα κτίριο γραφείων.

Γενικότερα, οι επενδυτές από τη Σιγκαπούρη ήταν οι πλέον δραστήριοι, ενώ ακολούθησαν εκείνοι από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Τη μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεών τους σε ακίνητα στο εξωτερικό σημείωσαν πάντως οι ασφαλιστικοί όμιλοι από την Ταϊβάν και την Κίνα, με 770% και 310% αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, η γεωγραφική ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) παραμένει η σημαντικότερη για τους επενδυτές από την Ασία, καθώς το 2014 προσείλκυσε συνολικά κεφάλαια 12,8 δισ. ευρώ ή το 34% του συνόλου. Μάλιστα, οι Ασιάτες επενδυτές τοποθέτησαν 50% περισσότερα κεφάλαια στην Ευρώπη σε σχέση με την αμερικανική ήπειρο, όπου οι επενδύσεις δεν ξεπέρασαν τα 8,31 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο χωρών, η Γερμανία ξεχώρισε από πλευράς ετήσιας αύξησης, καθώς το 2014 τοποθετήθηκαν κεφάλαια 1,84 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 746 εκατ. ευρώ το 2013. Σημαντικές κινήσεις πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα και σε Ιταλία και Ισπανία, με την πρώτη να προσελκύει 421,5 εκατ. ευρώ (από μόλις 3,8 εκατ. ευρώ το 2013) και τη δεύτερη να καταγράφει επενδύσεις 488 εκατ. ευρώ, έναντι μηδενικής επένδυσης τον προηγούμενο χρόνο.

Τα ξενοδοχεία αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη αγορά προσέλκυσης ασιατικών επενδυτικών κεφαλαίων που κινούνταν εκτός της αγοράς γραφείων, καταλαμβάνοντας μερίδιο της τάξεως του 16%, έναντι 11% το 2013.

Μάλιστα, οι Ασιάτες δαπάνησαν δέκα φορές περισσότερα κεφάλαια για την αγορά ξενοδοχείων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα 1,04 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 102 εκατ. ευρώ που είχαν επενδυθεί το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT