Αστική ανάπλαση αξίας 3,6 δισ. ευρώ στις όχθες του Σάβα αλλάζει το Βελιγράδι

Αστική ανάπλαση αξίας 3,6 δισ. ευρώ στις όχθες του Σάβα αλλάζει το Βελιγράδι

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης δρομολογείται στο Βελιγράδι της γειτονικής Σερβίας. Ο λόγος για το Belgrade Waterfront Project, μια επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ στις όχθες του ποταμού Σάβα, που διασχίζει τη σερβική πρωτεύουσα. Συνολικά, προβλέπεται η ανάπλαση έκτασης 1,8 εκατ. τ.μ., η οποία θα προσελκύσει αρκετά δισ. ευρώ με τη μορφή επενδύσεων και θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας.

Την ανάπτυξη και το κόστος κατασκευής έχει αναλάβει η εταιρεία Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπι, την οποία έχει ιδρύσει ο πρόεδρος της Emaar Properties, Μοχάμεντ Αλαμπάρ. Το έργο περιλαμβάνει πολυκατοικίες, γραφεία και πάρκα, όπως επίσης έναν ουρανοξύστη και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων. Στόχος της επένδυσης είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης και της Σερβίας γενικότερα, μιας χώρας που συμπλήρωσε αισίως τέσσερα συναπτά έτη οικονομικής ύφεσης, τη στιγμή που το ποσοστό των ανέργων αγγίζει το 20%. Πάντως, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις, καθώς όσοι εναντιώνονται στην επένδυση της Eagle Hills αναφέρουν ότι οι άδειες χορηγήθηκαν πολύ γρήγορα, χωρίς κατάλληλη μέριμνα για ζητήματα στατικότητας και αντιπλημμυρικά/αποστραγγιστικά έργα, δεδομένου ότι πολλές φορές στο παρελθόν ο ποταμός Σάβα έχει υπερχειλίσει, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT