Το ισχυρό δολάριο φέρνει στην Ευρώπη αμερικανικές επενδύσεις

Το ισχυρό δολάριο φέρνει στην Ευρώπη αμερικανικές επενδύσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιστορικά υψηλό ρυθμό επενδύουν στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων οι εξ Αμερικής ορμώμενοι επενδυτές, επιχειρώντας να επωφεληθούν της ανατίμησης του δολαρίου ως προς το ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένη αγοραστική δύναμη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Real Capital Analytics (RCA), το 2014, οι επενδύσεις των επενδυτών από τις ΗΠΑ σε ακίνητα στην Ευρώπη εκτινάχθηκε κατά 90% και ανήλθαν στα 41,2 δισ. ευρώ, ελάχιστα πιο κάτω από τα 41,5 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2007, όντας και το υψηλότερο ποσό μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, η τάση αυτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς έως τις 25 Μαρτίου είχαν τοποθετηθεί επιπλέον 8,9 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 3,3 δισ. ευρώ συναλλαγών έχουν συμφωνηθεί και απομένει να ολοκληρωθούν και τυπικά το αμέσως προσεχές διάστημα. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι είναι πιθανό φέτος να σημειωθεί η υψηλότερη επίδοση διαχρονικά. Πέραν της ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι του ευρώ (το αμερικανικό νόμισμα έχει κερδίσει 26% έναντι του ευρώ τον τελευταίο χρόνο) ένας ακόμη λόγος που ωθεί πολλούς Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές προς τη Γηραιά Ηπειρο είναι η σημαντική αύξηση των τιμών στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων των ΗΠΑ, εξέλιξη που έχει συμπιέσει σημαντικά τις αποδόσεις. Ταυτόχρονα, σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες επένδυσης, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ασφαλώς, τα ακίνητα στην Ευρώπη είναι γενικότερα ελκυστικά, καθώς η οικονομική ανάκαμψη έχει αρχίσει να επιταχύνεται το τελευταίο διάστημα, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες θέσεις εργασίας, αμφότερες θετικές εξελίξεις για την τόνωση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων. Ηδη, το 2014, όπως αναφέρει η έρευνα της RCA, οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12%, σε συνολικά 160 δισ. ευρώ.

Παρά όμως τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επενδυτών για την απόκτηση ακινήτων, οι αποτιμήσεις τους παραμένουν ελκυστικές, ιδίως για τους ξένους αγοραστές. Ως εκ τούτου, σε έτερη έρευνα, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers κάνει λόγο για περαιτέρω αύξηση της έκθεσης των θεσμικών επενδυτών στην αγορά ακινήτων, με την Ευρώπη να αποτελεί κεντρικό προορισμό των κεφαλαίων τους. Συνολικά αναμένεται να εισρεύσουν κεφάλαια 52,5 δισ. ευρώ, μόνο από θεσμικούς επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT