Γιατί οι επενδυτές του real estate προτιμούν τη Βρετανία

Γιατί οι επενδυτές του real estate προτιμούν τη Βρετανία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Βρετανίας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από πλευράς εισροής κεφαλαίων και διεθνούς ενδιαφέροντος. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως το φιλικό επενδυτικό πλαίσιο και η ασφάλεια που προσφέρει στους επενδυτές. Ταυτόχρονα όμως, ένας ακόμα λόγος είναι η υψηλή ρευστότητα που παρέχει στους ενδιαφερομένους, με τη μορφή διαθέσιμων κεφαλαίων για χρηματοδότηση. Ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι αρκετά σημαντικός μεταξύ των επενδυτών, όταν εξετάζουν τις πιθανές αγορές ακινήτων όπου ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαια.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων DTZ, το 2014 η Βρετανία διατήρησε τα σκήπτρα της αγοράς με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, ενώ ακολούθησαν η Σουηδία και η Φινλανδία.

Οπως τονίζει η DTZ, οι αγορές που προσφέρουν μεγάλη ρευστότητα κατά κανόνα χαρακτηρίζονται και από πολλαπλάσιες αγοραπωλησίες, σε σχέση με εκείνες όπου τα σχετικά κεφάλαια είναι περιορισμένα. Η έρευνα εστιάζει στην αναλογία μεταξύ του όγκου των αγοραπωλησιών και του υφιστάμενου αποθέματος επαγγελματικών ακινήτων μιας χώρας.

Οπως προκύπτει από αυτήν, το 2009 ήταν το χειρότερο έτος για τη ρευστότητα στην Ευρώπη, με τη σχετική αναλογία να διαμορφώνεται σε μόλις 2,1%, δηλαδή μόνο το 2,1% των ακινήτων μεταβιβάστηκε. Στον αντίποδα, το 2014 αποδείχθηκε πολύ καλύτερο, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 5,6%, αισθητά υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, που δεν ξεπερνά το 4,6%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Capital Markets Research της DTZ, Νάιτζελ Αλμοντ, η Βρετανία παρέμεινε η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, καθώς το 11,3% του αποθέματος των κτιρίων της αποτέλεσε αντικείμενο αγοραπωλησίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Εκτός από τη Βρετανία, σημαντική κινητικότητα καταγράφηκε και στη Σουηδία, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται σε 9,4%, με αποτέλεσμα η χώρα να κερδίσει μία θέση, ανεβαίνοντας στη δεύτερη πανευρωπαϊκά.

Ακολούθησε ακόμα μία σκανδιναβική χώρα, η Φινλανδία, όπου μεταβιβάστηκε το 7,7% των επαγγελματικών ακινήτων της χώρας, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε η αγορά ακινήτων της Γερμανίας, με βαθμό ρευστότητας της τάξεως του 7,2%. Μεταξύ των συμπερασμάτων που είναι άξια αναφοράς είναι και η περίπτωση της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, αν και το 2014 καταγράφηκε ο τρίτος υψηλότερος όγκος συναλλαγών στη χώρα σε απόλυτο μέγεθος, εντούτοις η θέση της στην πανευρωπαϊκή κατάταξη ήταν μόλις 11η, καθώς μόλις το 4% των ακινήτων της αποτέλεσε αντικείμενο συναλλαγής. Γι’ αυτό, όπως τονίζει η DTZ στην ανάλυσή της, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θεωρούν τη ρευστότητα πολύ σημαντικό κριτήριο για την απόφασή τους να τοποθετηθούν σε μια αγορά δεν θα πρέπει να στέκονται μόνο στον όγκο συναλλαγών, αλλά κυρίως στο πόσο υψηλός είναι αυτός σε σχέση με τα διαθέσιμα ακίνητα σε κάθε χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT