Πρόσωπα και πράγματα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληρωμή των δημοτικών τελών βαραίνει τον ενοικιαστή

Υποχρέωση του ενοικιαστή και όχι του ιδιοκτήτη είναι η πληρωμή των δημοτικών τελών. Αυτό επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, κληθείς να μεσολαβήσει για υπόθεση ιδιοκτήτη μισθωμένου ακινήτου, που διαμαρτυρήθηκε επειδή ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού τον κάλεσε να καταβάλει δημοτικά τέλη και φόρους που δεν είχε καταβάλει ο μισθωτής του ακινήτου και καταναλωτής της ΔΕΗ. Σύμφωνα με έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, υπόχρεος για την καταβολή των σχετικών τελών που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ο μισθωτής-καταναλωτής του ρεύματος και όχι ο ιδιοκτήτης. Αυτό προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία και νομολογία. Ο δήμος ανταποκρίθηκε θετικά στην παρέμβαση της Αρχής, απάλλαξε τον ιδιοκτήτη από την υποχρέωση και στη συνέχεια στράφηκε κατά του μισθωτή για την εξόφληση της οφειλής.

Η Εθνική Πανγαία στο Χ.Α. με όχημα τη MIG Real Estate

Αυξάνει σημαντικά την ποιότητα αλλά και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει την είσοδό της στο Χ.Α. μέσω της χρήσης του «κελύφους» της MIG Real Estate, την οποία απέκτησε εντός του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της εταιρείας για τη χρήση του 2014, προκύπτει ότι πλέον το ποσοστό των εσόδων που αντιστοιχούν σε ενοίκια από την Εθνική Τράπεζα έχει κατέλθει σε 64,2%, έναντι 88% που βρισκόταν στο τέλος του 2013. Αυτό επιτεύχθηκε χάρις στην πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 358 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συνολικά 62 νέων ακινήτων, με αποτέλεσμα σήμερα το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Πανγαίας να αριθμεί 314 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 847.000 τ.μ. και αξίας 1,4 δισ. ευρώ, έναντι 930 εκατ. ευρώ το 2013.

Περιορίζονται σταδιακά τα κλειστά καταστήματα

Θετικότερη είναι η εικόνα που προκύπτει από την πορεία των «λουκέτων» των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η εικόνα των κενών εμπορικών ακινήτων, που έχουν αρχίσει να ξαναγεμίζουν με νέες επιχειρήσεις, τουλάχιστον σε ορισμένες εμπορικές πιάτσες. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα, διαπιστώνεται σχετική αποκλιμάκωση των «λουκέτων» στην Αθήνα και τον Πειραιά, αν και το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι υψηλό και να κυμαίνεται μεταξύ 27% και 33%. Στο εμπορικό κέντρο του Περιστερίου καταγράφεται στασιμότητα στο ποσοστό των «λουκέτων», ενώ στην Κηφισιά τα κενά καταστήματα παραμένουν στο επίπεδο του 20%, ποσοστό που είναι μεταξύ των χαμηλότερων που καταγράφεται στην έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT