Φθηνό ευρώ και βίζα τονώνουν τη ζήτηση στην Ισπανία

Φθηνό ευρώ και βίζα τονώνουν τη ζήτηση στην Ισπανία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευνοϊκό συναλλαγματικό περιβάλλον, αλλά και οι βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε., οι οποίοι αποκτούν ακίνητα στην Ισπανία, έχουν συμβάλει στην αύξηση των αγοραπωλησιών από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, οι πωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 28% σε δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές, όπως η Μαρμπέγια στην παραθαλάσσια περιοχή της Κόστα ντελ Σολ. Μάλιστα, ο αριθμός των πράξεων είναι πλέον υψηλότερος κατά 12% σε σχέση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007.

Σύμφωνα με στελέχη μεσιτικών γραφείων, η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία που έχει δημιουργηθεί μετά την πτώση του ευρώ σε σχέση με άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο, η στερλίνα και το ελβετικό φράγκο, έχει καταστήσει τα πωλούμενα ακίνητα της Ισπανίας αρκετά φθηνότερα σε σχέση π.χ. με πριν από ένα χρόνο, ακόμα και αν οι τιμές δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πτώση, ιδίως σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, όπως η Μαγιόρκα και η Ιμπιζα. Ετσι, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για σημαντική μερίδα αγοραστών από το εξωτερικό.

Από τους πλέον ευνοημένους είναι οι αγοραστές από τη Μεγ. Βρετανία και την Ελβετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βρετανική στερλίνα έχει ανατιμηθεί περίπου 14% σε σχέση με το ευρώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, με αποτέλεσμα οι πωλούμενες κατοικίες στην Ισπανία, αλλά και στις υπόλοιπες αγορές που χρησιμοποιούν το ευρώ, να είναι αισθητά φθηνότερες για τους Βρετανούς υποψήφιους αγοραστές. Ακόμα πιο μεγάλη αγοραστική δύναμη έχουν πλέον και οι Ελβετοί αγοραστές κατοικιών στην Ισπανία, καθώς το ελβετικό φράγκο έχει εκτιναχθεί έναντι του ευρώ, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να απελευθερώσει τη διαπραγμάτευσή του στα μέσα Ιανουαρίου. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι Ελβετοί μπορούν να αποκτήσουν κατοικίες σε ευρώ, με κόστος περίπου 17% χαμηλότερο του προηγούμενου χρόνου.

Κατά το τρέχον έτος, οι μεσίτες αναμένουν αυξημένη αγοραστική κίνηση και από τους αγοραστές εκτός Ε.Ε., όπως οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και οι Αραβες, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί και οι πλέον δραστήριοι αναφορικά με την εκμετάλλευση του προγράμματος άδειας παραμονής με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 530 άδειες παραμονής, με την τάση να αναμένεται ανοδική, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, πλέον χορηγείται άδεια παραμονής όχι μόνο στους συζύγους και στα ανήλικα παιδιά του αιτούντος αγοραστή ακινήτου, αλλά και σε ανύπαντρα ζευγάρια, σε συγγενείς που εξαρτώνται οικονομικά από τον αιτούντα την άδεια, αλλά και στα παιδιά του ανεξαρτήτως ηλικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT