Κλειστό το 50% των μεσιτικών γραφείων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Κλειστό το 50% των μεσιτικών γραφείων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μισά μεσιτικά γραφεία που λειτουργούσαν το 2008 στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν πλέον κλείσει, δείγμα του πλήγματος που έχει επιφέρει η κάμψη της αγοράς ακινήτων στον κλάδο. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), σε πανελλαδικό επίπεδο εμφανίζονται πλέον ως ενεργά μόλις 8.000 μεσιτικά γραφεία, έναντι 18.000 πριν από λίγα χρόνια.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, κ. Δημήτρης Μπινιάρης, είναι πλέον πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός, καθώς πολλοί μεσίτες έχουν επιλέξει να κλείσουν το γραφείο τους και να κάνουν μεταφορά έδρας, συνήθως δηλώνοντας ως έδρα το σπίτι τους. «Εν ολίγοις, λόγω της κρίσης έχουν απολύσει το προσωπικό τους και εργάζονται μόνοι τους», τονίζει ο κ. Μπινιάρης. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η πραγματική κρίση του κλάδου, καθώς ο αριθμός των απασχολουμένων στον μεσιτικό κλάδο έχει υποχωρήσει πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια, αφού ακόμα κι αν ένα μεσιτικό γραφείο έχει επιβιώσει, σχεδόν σίγουρα δεν απασχολεί τον ίδιο αριθμό ανθρώπων.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνολικά στον κλάδο της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή στα μεσιτικά γραφεία, τις εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και στη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας ιδιόκτητων ακινήτων, το τέταρτο τρίμηνο του 2014 απασχολούνταν μόλις 5.100 εργαζόμενοι, έναντι 303,3 χιλιάδων κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μεσιτείας, εκτιμάται ότι πλέον στον χώρο απασχολείται το 40% του προσωπικού που εργαζόταν το 2008, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο πριν από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, ακόμα και αυτό δεν είναι ικανό να αποτρέψει την οικονομική δυσπραγία των μεσιτικών γραφείων, καθώς κατά την ίδια περίοδο, η πτώση των αγοραπωλησιών ακινήτων προσεγγίζει το 85-90%. Εν ολίγοις, η «πίτα» μίκρυνε με διπλάσιο ρυθμό, σε σχέση με τον αριθμό των όσων διεκδικούν ένα κομμάτι αυτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 είχαν καταγραφεί πάνω από 115.000 συναλλαγές ακινήτων πανελλαδικά, ενώ το 2014 εκτιμάται ότι δεν ξεπέρασαν τις 10.000.

Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση έχει γιγαντώσει και το φαινόμενο της παραμεσιτείας, καθώς έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται χωρίς καμία κατάρτιση και χωρίς να καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Επί της ουσίας, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε όσους επιθυμούν να είναι νόμιμοι, δεδομένου ότι απουσιάζει κάθε έννοια ελέγχου από το κράτος. Οι ετήσιες απώλειες για το Δημόσιο υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΜΑΣΕ, σήμερα, οι παράνομοι μεσίτες είναι περισσότεροι από τους νόμιμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT