Πρόσωπα και Πράγματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζίρος 70 εκατ. ευρώ από ανταλλαγές κατοικιών

Σε σχεδόν 70 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική συνεισφορά στην οικονομία της Αθήνας της εταιρείας AirBNB. Πρόκειται για μια πλατφόρμα κρατήσεων, μέσω της οποίας ανταλλάσσονται ιδιωτικές κατοικίες για λόγους αναψυχής. Επιπλέον, από τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν άμεσα 500 θέσεις εργασίας, ενώ στο σύνολο της οικονομίας έφτασαν τις 1.000. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με την επίδραση της AirBNB στην οικονομία της πρωτεύουσας. Οπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, σήμερα, οι κατοικίες που προσφέρονται για ανταλλαγή, μέσω της πλατφόρμας, αγγίζουν τις 2.500 στην Αθήνα, ενώ συνολικά στην Ελλάδα, ο αριθμός ανέρχεται σε 11.500, με έμφαση στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Χωρίς άδεια εργάζεται το 50% των μεσιτών ακινήτων

Για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον μεσιτικό κλάδο κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι ως μεσίτες σήμερα είναι παράνομοι. «Δεν γίνεται κανένας έλεγχος αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές ή τον φόρο που καταβάλλει ο κάθε μεσίτης». Επί της ουσίας, υφιστάμενα μεσιτικά γραφεία εκμεταλλεύονται την κατάσταση, καθώς καταγράφεται η γιγάντωση του φαινομένου των «συνεργατών» μεσιτικών γραφείων. Πρόκειται για ανθρώπους που ενώ εργάζονται ως μεσίτες, εντούτοις δεν είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες ούτε πληρώνουν καμία εισφορά στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία, όπως κάθε ελεύθερος επαγγελματίας. Συνήθως το μεσιτικό γραφείο έχει ένα νόμιμο μεσίτη, ο οποίος και υπογράφει τις εντολές ανάθεσης και το υπόλοιπο προσωπικό είναι οι λεγόμενοι συνεργάτες.

Στην κινεζική Fοsun τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας UniCredit

Στον κινεζικό όμιλο Fosun αναμένεται να καταλήξει εν τέλει το ακίνητο που στέγαζε τα πρώην κεντρικά γραφεία της ιταλικής τράπεζας UniCredit στο κέντρο του Μιλάνου. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές πλησίον των πωλητών (πρόκειται για το επενδυτικό fund Omicrom Plus Immobiliare), η δεσμευτική προσφορά που υπέβαλε ο κινεζικός όμιλος έγινε αποδεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα για το μεγάλης ιστορικής αξίας ακίνητο θα ανέλθει σε 345 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Fosun αποτελεί έναν από τους βασικούς εταίρους της Lamda Development στο επενδυτικό σχήμα που έχει συσταθεί για την αγορά και αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που όμως φαίνεται να έχει πλέον «παγώσει» με την έλευση της νέας κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT