Φθηνότερα δάνεια στην Πορτογαλία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφώς πιο προσιτές οικονομικά είναι πλέον οι κατοικίες στην Πορτογαλία, καθώς κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα υποχώρησαν σημαντικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, πλέον, μπορεί κανείς να αποκτήσει ακίνητο με κυμαινόμενο επιτόκιο που ξεκινά από το 3,35% για δάνειο ίσο με το 30% της αξίας του προς αγορά ακινήτου, ή 3,4% κυμαινόμενου επιτοκίου, αν το δάνειο αντιστοιχεί στο 60% της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, η σταθεροποίηση της τοπικής οικονομίας έχει ενισχύσει και τις αξίες των κατοικιών, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά το 2014, έπειτα από αρκετά χρόνια πτώσης. Πάντως, η κάμψη αυτή ήταν σχετικά ελεγχόμενη, καθώς η αγορά υποχωρεί μεν, αλλά με σχετικά σταθερό ρυθμό από το 2007, με τις κατοικίες να έχουν απολέσει εν τω μεταξύ το 30% της αξίας τους.

Πλέον, οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλότερο του επιπέδου που βρίσκονταν πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι σαφώς πιο αισιόδοξοι για τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, αλλά και την ασφάλεια τυχόν επενδύσεων σε αυτήν. Μεταξύ των πλέον κινητικών αγοραστών είναι οι Βρετανοί, οι οποίοι αυτήν την περίοδο ευνοούνται και από την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας. Αυτό αντανακλάται και στις αγοραπωλησίες, καθώς υπολογίζεται ότι το 20% των αγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στην αγορά κατοικίας έγινε από ξένους. Οι Βρετανοί κυριάρχησαν, ενώ ακολούθησαν οι Κινέζοι αγοραστές που επωφελούνται από το πρόγραμμα για χορήγηση άδειας παραμονής (για αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ), αλλά και οι Γάλλοι, οι οποίοι αναζητούν κατοικίες φθηνότερες από τη χώρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT