Υποτίμηση ρουβλίου και δυτικές κυρώσεις «παγώνουν» τη ρωσική αγορά γραφείων

Υποτίμηση ρουβλίου και δυτικές κυρώσεις «παγώνουν» τη ρωσική αγορά γραφείων

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό είναι το πλήγμα στην αγορά γραφείων της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των μακροοικονομικών δυσκολιών που καταγράφονται μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τη γενικότερη γεωπολιτική ταραχή στην περιοχή. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Knight Frank, κατά τη διάρκεια του 2014, τόσο η ζήτηση ενοικιάσεων, όσο και οι επενδύσεις στην αγορά γραφείων υποχώρησαν σημαντικά, ενώ το συνεχώς υποτιμώμενο ρούβλι, ιδίως κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, έπληξε ακόμα περισσότερο την αγορά, μειώνοντας κι άλλο τις τιμές ενοικίασης. Σύμφωνα με την Knight Frank, το μέσο ενοίκιο για γραφεία πρώτης κατηγορίας υποχώρησε κατά 26% το 2014, σε 580 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή ενοικίασης των τελευταίων δέκα ετών, δείγμα της πτώσης που έχει συντελεστεί.

Μάλιστα, η εικόνα αυτή δεν προβλέπεται να αντιστραφεί ούτε φέτος, καθώς οι αναλυτές κάνουν λόγο για νέες μειώσεις, οι οποίες μπορεί να περιοριστούν μόνο αν το τοπικό νόμισμα αρχίσει να ανακάμπτει. Ενας ακόμα αρνητικός παράγοντας είναι η πολύ υψηλή προσφορά γραφείων στην αγορά, καθώς τα νέα γραφεία που προστέθηκαν πέρσι άγγιξαν το 1,4 εκατ. τ.μ., το υψηλότερο μέγεθος από το 2008. Στον αντίποδα, οι νέες ενοικιάσεις υποχώρησαν κατά 50% και δεν ξεπέρασαν τα 350.000 τ.μ. κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT