Στα 137 δισ. ευρώ οι επενδύσεις διεθνώς στο πρώτο τρίμηνο

Στα 137 δισ. ευρώ οι επενδύσεις διεθνώς στο πρώτο τρίμηνο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο της τάξεως του 4% σημείωσαν οι επενδύσεις στην παγκόσμια αγορά ακινήτων κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, καθώς ανήλθαν σε 137 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, αναφέρει σχετική έρευνα της Jones Lang LaSalle. Τη μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφουν οι αγορές ακινήτων στην αμερικανική ήπειρο, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 18% και το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 67,5 δισ. ευρώ. Στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, η άνοδος περιορίστηκε σε 3%, με τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων να διαμορφώνονται σε 22,2%. Στη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, δηλαδή στην αγορά της Ιαπωνίας, σημειώθηκε αύξηση κατά 4% σε 11,1 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στην αγορά ακινήτων της γεωγραφικής ζώνης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι επενδύσεις σημείωσαν βελτίωση κατά 8%, αλλά σε όρους δολαρίου καταγράφεται πτώση της τάξεως του 11% λόγω της κάμψης του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, δείγμα του πόσο ελκυστική έχει γίνει πλέον η ευρωπαϊκή αγορά για τους Αμερικανούς επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισχυρό δολάριο επηρεάζει την επενδυτική δραστηριότητα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, χώρες στις οποίες έχουν ενισχυθεί οι εισροές κεφαλαίων, αλλά όπου το τοπικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Jones Lang LaSalle, η αγορά των ΗΠΑ είναι ο κινητήριος μοχλός της σημαντικής αύξησης που καταγράφουν οι αγορές ακινήτων στην αμερικανική ήπειρο, καθώς η ετήσια αύξηση κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο άγγιξε το 26%. Ετσι, αντισταθμίστηκε η πτώση που σημειώθηκε στις αγορές του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής. Πάντως, η πρόβλεψη για το 2015 συνολικά στην παγκόσμια αγορά ακινήτων είναι θετική, καθώς η JLL αναμένει ενίσχυση των επενδύσεων κατά 4%, καθώς αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 703 δισ. ευρώ.

Οπως τονίζεται σχετικά, η παγκόσμια αγορά ακινήτων εξακολουθεί να απολαμβάνει αυξανόμενη εισροή κεφαλαίων, καθώς ενισχύεται ο αριθμός των συμφωνιών τόσο για την απόκτηση μεγάλων χαρτοφυλακίων ακινήτων, όσο και για μεμονωμένα ακίνητα υψηλής αξίας. Η όλο και μεγαλύτερη στροφή των επενδυτών στην αγορά ακινήτων αποδίδεται τόσο στη γενικότερη αδυναμία της αγοράς ομολόγων να προσφέρει ιδιαίτερες αποδόσεις, όσο και στο γεγονός ότι το περιβάλλον που αφορά τα επιτόκια έχει σταθεροποιηθεί σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT