Το φθηνό πετρέλαιο επηρεάζει τη ζήτηση κατοικιών στην αγορά του Αμπου Ντάμπι

Το φθηνό πετρέλαιο επηρεάζει τη ζήτηση κατοικιών στην αγορά του Αμπου Ντάμπι

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν στην αγορά κατοικίας του Αμπου Ντάμπι κατά το τρέχον έτος, καθώς όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να μετριάσουν τη ζήτηση, ύστερα από δύο χρόνια πολύ έντονης ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cluttons, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 24% το 2014 και 31% το 2013, εξέλιξη που οφείλεται στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη των εμιράτων τη συγκεκριμένη διετία, αλλά και λόγω του χαρακτήρα τους ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, γεγονός που προσείλκυσε και πολλούς αγοραστές από το εξωτερικό.

Ωστόσο η κάμψη των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να σταθεροποιήσει την αγορά, εξέλιξη που για ορισμένους είναι και θετική, καθώς θα αποφευχθεί τυχόν νέα «φούσκα» στην αγορά κατοικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 2009-2012 κατασκευάστηκαν δεκάδες χιλιάδες νέες κατοικίες, ακριβώς όταν η ζήτηση υποχώρησε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υπερπροσφορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Jones Lang LaSalle, υπολογίζεται ότι την περίοδο εκείνη παραδίδονταν περίπου 10.000 κατοικίες ετησίως, ενώ πλέον ο ετήσιος ρυθμός διαμορφώνεται σε 8.000 νέες κατοικίες, τάση που θα συνεχιστεί χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές και τα επόμενα χρόνια. Συνολικά, το απόθεμα κατοικιών στο Αμπου Ντάμπι ανέρχεται σε 244.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT