Οι φθηνές κατοικίες κινούν την αγορά στην Ισπανία

Οι φθηνές κατοικίες κινούν την αγορά στην Ισπανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνονται διαρκώς όσοι υποστηρίζουν ότι η ισπανική αγορά κατοικίας έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της πτώσης της και πλέον οδεύει προς την πλήρη ανάκαμψη. Τα πρώτα σημάδια της βελτίωσης της ζήτησης ξεκίνησαν να καταγράφονται ήδη από το τέλος του 2013, στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες των δημοφιλών παραθεριστικών προορισμών της χώρας, όπως η Μαγιόρκα και η Ιμπιζα, για να αρχίσουν να επεκτείνονται σταδιακά και στις υπόλοιπες αγορές εξοχικής κατοικίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.

Πλέον, κατά το τρέχον έτος, σειρά έχει και ο κλάδος της κύριας κατοικίας, καθώς κατά τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκαν οι περισσότερες ολοκληρωμένες πωλήσεις των τελευταίων ετών, με εξαίρεση το 2013, όταν είχαν τεθεί σε ισχύ φοροαπαλλαγές για την τόνωση της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας, σε ετήσια βάση, η αύξηση κατά τον φετινό Φεβρουάριο άγγιξε το 14% συνολικά. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό έχει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις. Η πρώτη αφορά την αγορά των μεταχειρισμένων κατοικιών, στην οποία οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 53% σε ετήσια βάση. Η δεύτερη αφορά την αγορά των νεόδμητων κατοικιών, όπου τα προβλήματα παραμένουν, καθώς σημειώθηκε ετήσια πτώση κατά 30%. Εν ολίγοις, οι αγοραστές στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στις μεταχειρισμένες κατοικίες, οι οποίες είναι σαφώς πιο προσιτές οικονομικά.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς κατοικίας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών έχουν αρχίσει να υποχωρούν σημαντικά, γιατί περιορίζεται αντίστοιχα και το απόθεμα των κατοικιών που είναι ευκολότερο να πωληθούν. Ετσι, απομένουν προς πώληση κατοικίες σε περιοχές χαμηλής ζήτησης ή με άλλα προβλήματα, π.χ. τεχνικά ή κατασκευαστικά, δηλαδή κατοικίες που κατασκευάστηκαν τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, με την προσδοκία ότι θα βρεθούν αγοραστές, καθώς τότε η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση ήταν πολύ πιο εύκολη για πολύ μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού. Ακόμα ένας λόγος για αυτήν την αναντιστοιχία μεταξύ νεόδμητων και μεταχειρισμένων είναι και η απουσία νέων κατασκευών στις παραθεριστικές περιοχές, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση αυτήν την περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, όπου οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 47%, αλλά εκείνες των μεταχειρισμένων αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η γενικότερη βελτίωση του κλίματος στην αγορά έχει αρχίσει να τροφοδοτεί και τις τιμές. Σύμφωνα με στοιχεία της μεγαλύτερης ένωσης εταιρειών εκτίμησης ακινήτων, της Sociedad de Tasacion, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, τάση που καταγράφεται για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο. Ανοδο κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφει και ο δείκτης τιμών της εταιρείας Idealista, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται πλέον σε 1.600 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT