Πρόσωπα και Πράγματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» από ΣτΕ στην αποκατάσταση διατηρητέου του Πανεπιστημίου

Ξεκινάει έπειτα από δέκα χρόνια στασιμότητας η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου (ως προς το εξωτερικό του κέλυφος), ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε τις σχετικές εργασίες, χωρίς όμως να προστεθούν επιπλέον όροφοι. Το Πανεπιστήμιο είχε δρομολογήσει την αποκατάσταση του ακινήτου στο παρελθόν, εγκρίνοντας και δύο νέους ορόφους. Ωστόσο, το 2005, πολίτες της Αθήνας προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον των σχετικών εργασιών. Εν τέλει, το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε ακύρωση των σχετικών μελετών για την επέκταση του κτιρίου και στην εκπόνηση νέων μελετών, με αντικείμενο μόνο την αποκατάσταση του ακινήτου. Ως εκ τούτου, το ΣτΕ ενέκρινε την έναρξη των εργασιών στο ιστορικό κτίριο.

Σίριαλ η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της μεταστέγασης των Δικαστηρίων Πειραιά, μετά το «ναυάγιο» της μετεγκατάστασής τους στο κτίριο των πρώην καπναποθηκών Κεράνη, στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος (φωτ.) επισκέφθηκε εντός της εβδομάδας τα Δικαστήρια και συμφώνησε με τους αρμοδίους ότι οι υπηρεσίες πρέπει να μεταστεγαστούν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της Ραλλείου Σχολής, ωστόσο πρέπει να εξεταστούν ζητήματα όπως η στατικότητα του κτιρίου, η χωροθέτηση και η χρηματοδότηση. Ειδικά το τελευταίο, ίσως αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο, δεδομένου ότι το ακίνητο, που βρίσκεται στην πλατεία Κοραή, είναι ημιτελές και απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια (σύμφωνα με ορισμένους ακόμα και 25 εκατ. ευρώ) προκειμένου να καταστεί λειτουργικό.

Σε νέα γραφεία στεγάζεται η επενδυτική Trastor AEEΑΠ

Στο κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς (Piraeus Bank Real Estate), επί της οδού Σταδίου 10, πρόκειται να μετεγκατασταθούν τα γραφεία της Trastor AEEΑΠ, της εισηγμένης επενδυτικής εταιρείας του τραπεζικού ομίλου. Πρόκειται και τυπικά για το «τέλος εποχής» που σημαδοτεί η αποχώρηση της Pasal Development από το μετοχικό κεφάλαιο της Trastor. Πλέον, η ΑΕΕΑΠ ελέγχεται σε ποσοστό άνω του 70% από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ήδη σπεύσει να υποβάλει ξανά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών της εταιρείας. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να σημάνει και την έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α., όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, δεδομένου ότι οι εταιρείες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, διαπραγματεύονται υποχρεωτικά στο χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT