Ακριβότερες οι αγορές για Ευρωπαίους στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ακριβότερες οι αγορές για Ευρωπαίους στις Ηνωμένες Πολιτείες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολότερη έχει γίνει η απόκτηση κατοικίας στις ΗΠΑ για ορισμένους ξένους αγοραστές, ως αποτέλεσμα της ανόδου του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ. Υστερα από σειρά ετών κατά τη διάρκεια των οποίων η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή, τόσο λόγω του ασθενούς δολαρίου όσο και λόγω των χαμηλών τιμών αγοράς, πλέον ορισμένοι αγοραστές από το εξωτερικό διαπιστώνουν ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει εξασθενήσει σημαντικά.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να έχει άμεσο αντίκτυπο σε συγκεκριμένες αγορές κατοικίας των ΗΠΑ, όπου οι ξένοι αγοραστές είχαν συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν οι βασικοί υπαίτιοι, ακόμα και για την άνοδό τους. Σήμερα, η απόκτηση κατοικίας από ξένους έχει ακριβύνει αρκετά, παρότι σε απόλυτα μεγέθη οι τιμές έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου δεν ξεπέρασε το 5% κατά μέσο όρο, ύστερα από τη σημαντική αύξηση της περιόδου 2012-2013, αναφέρουν σχετικοί αναλυτές της εταιρείας ερευνών Zillow.

Ωστόσο, για έναν κάτοικο της Ευρωζώνης η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, καθώς αυτός θα πρέπει πλέον να πληρώσει 24% περισσότερα χρήματα για την απόκτηση ενός ακινήτου στη Νέα Υόρκη, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, δείγμα της υποχώρησης της αγοραστικής του δύναμης. Αντίστοιχα, ένας κάτοικος Καναδά θα πρέπει να δαπανήσει 20% περισσότερα κεφάλαια έναντι του προηγούμενου χρόνου για την αγορά ενός εξοχικού στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση, π.χ. για τους Ρώσους αγοραστές, λόγω της δραματικής υποχώρησης που έχει υποστεί το ρούβλι. Ετσι, ένας Ρώσος που ενδιαφέρεται να αγοράσει κατοικία στο Μαϊάμι της Φλόριντα θα πρέπει να ξοδέψει τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με όσα θα έδινε πριν από 12 μήνες.

Στον αντίποδα, οι εύποροι αγοραστές από χώρες της Νοτίου Αμερικής και της Κίνας εξακολουθούν να επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο των κεφαλαίων τους. Η αίσθηση αυτή έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του δολαρίου. Παρ’ όλα αυτά, η σημαντικότερη αγοραστική ομάδα για τις ΗΠΑ παραμένουν οι Καναδοί, οι οποίοι το 2014 αποτελούσαν το 19% των αγορών από το εξωτερικό, όπως αναφέρει η Εθνική Ενωση Μεσιτών των ΗΠΑ. Το σχετικό ποσοστό το 2011 ήταν 23%, όταν η συναλλαγματική ισοτιμία του καναδικού προς το αμερικανικό δολάριο ήταν πιο ευνοϊκή.

Το ενδιαφέρον τους εστιάζει κυρίως σε παραθεριστικές κατοικίες, δεδομένης και της εγγύτητας του Καναδά με τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η μείωση της αγοραστικής τους δυνατότητας έχει πλήξει σημαντικά τη ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT