Καταγραφή τιμών των ακινήτων από την Ομοσπονδία Μεσιτών

Καταγραφή τιμών των ακινήτων από την Ομοσπονδία Μεσιτών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 30% είναι η μέση απόκλιση που καταγράφουν σήμερα οι εμπορικές αξίες των ακινήτων, σε σχέση με τις αντικειμενικές τιμές σε όλη την Ελλάδα, δείγμα του άδικου τρόπου φορολόγησης των ιδιοκτητών. Αυτό επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) κ. Δημήτρης Μπινιάρης, τονίζοντας ότι η εκτίμηση αυτή είναι η γενική εικόνα της αγοράς, αν και δεν αντανακλά υποχρεωτικά το σύνολο των περιοχών, καθώς υπάρχουν συνοικίες όπου οι αντικειμενικές τιμές είναι αντίστοιχες των εμπορικών (συνήθως οι πιο φθηνές περιοχές που έχουν πολύ χαμηλές αντικειμενικές), αλλά και άλλες περιοχές, κυρίως οι ακριβότερες, όπου η πτώση των εμπορικών τιμών είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια και πλέον υπολείπονται σημαντικά των αντικειμενικών τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, προκειμένου να υπάρξει αντιπροσωπευτικότερη κατάρτιση των αντικειμενικών τιμών, η ΟΜΑΣΕ πρόκειται να παράσχει τιμές ακινήτων σε όλη τη χώρα, έπειτα από σχετική συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Οπως αναφέρει, ο ίδιος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη συναινέσει, με σχετικό έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, στην αποστολή των σχετικών στοιχείων και από την ΟΜΑΣΕ, ώστε να γίνει η ακριβέστερη δυνατή καταγραφή των τιμών σε όλη την επικράτεια. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που ο μεσιτικός κλάδος θα συμμετάσχει στον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών, καθώς μέχρι σήμερα οι σχετικές επιτροπές στελεχώνονταν από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Οικονομικών, από στελέχη των ΔΟΥ, ακόμη και από δικαστικούς επιμελητές, ενώ στοιχεία παρείχαν και οι συμβολαιογράφοι.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η συγκέντρωση και κατάρτιση των σχετικών στοιχείων δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, που αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες τιμές, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο. «Στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει το έργο κατάρτισης των τιμών έως το τέλος του έτους, ώστε να ληφθούν υπόψη από τις υπηρεσίες κατά το 2016, όταν και θα πρέπει να υπολογιστεί ο νέος φόρος ακινήτων για την οικονομική χρήση του 2015», αναφέρει ο κ. Μπινιάρης. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αυτό σημαίνει ότι οι αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες που προβλέπεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα από το υπουργείο, προκειμένου να συμμορφωθεί το Δημόσιο στην υπόδειξη του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν θα είναι και οι τελικές τιμές, με τις οποίες θα «πορευθεί» το Δημόσιο στο μέλλον. Παράλληλα, οι τιμές που θα προκύψουν από την ΟΜΑΣΕ θα δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο και θα βρίσκονται μόνιμα αναρτημένες (εύρος τιμών ανά περιοχή και είδος ακινήτου), σε μια κίνηση ενίσχυσης της διαφάνειας στην κτηματαγορά, αλλά και διευκόλυνσης των ξένων, κυρίως, ενδιαφερόμενων αγοραστών. Η παροχή των τιμών προς το υπουργείο θα γίνει δωρεάν, με την παράλληλη δέσμευση της ΟΜΑΣΕ να προχωράει στις απαραίτητες ενημερώσεις των τιμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ηδη, η διοίκηση της ΟΜΑΣΕ σχεδιάζει να προμηθευτεί σχετικό λογισμικό, το οποίο θα επιτρέπει σε νόμιμους μεσίτες από όλη την επικράτεια να εγγράφουν τις τιμές πώλησης της περιοχής ευθύνης τους, αφού πρώτα καταχωρίσουν τον αριθμό μητρώου τους. «Στόχος μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν εγκυρότερα στοιχεία και για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει οι επαγγελματίες μεσίτες που θα καταχωρίζουν τιμές να είναι όντως πιστοποιημένα μέλη της Ομοσπονδίας», επισημαίνει ο κ. Μπινιάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT