Μεγάλες αποκλίσεις τιμών στις αγοραπωλησίες κατοικιών

Μεγάλες αποκλίσεις τιμών στις αγοραπωλησίες κατοικιών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν καταγράφονται πουθενά σήμερα στην Αττική πράξεις αγοραπωλησίας κατοικιών σε τιμές υψηλότερες των αντικειμενικών, ούτε καν στο Παλαιό Ψυχικό». Αυτό τονίζει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει το κενό που έχει δημιουργηθεί πλέον μεταξύ των πραγματικών και των αντικειμενικών τιμών, εν όψει και της αναθεώρησής τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συντριπτική πλειονότητα των, ούτως ή άλλως, λιγοστών πωλήσεων που πραγματοποιούνται, οι τιμές είναι χαμηλότερες των αντικειμενικών, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Οι μόνες περιπτώσεις που οι αγοραίες τιμές είναι υψηλότερες των αντικειμενικών αφορούν στις αναγραφόμενες ζητούμενες τιμές πώλησης, δηλαδή στις τιμές που συναντάει κανείς στις αγγελίες και αυτό μάλιστα απαντάται σε λίγες περιπτώσεις», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος. Αν όμως ληφθούν υπόψη οι εν λόγω τιμές για τον καθορισμό των αντικειμενικών, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκ νέου αποκλίσεις με τις πραγματικές, καθώς το δείγμα θα είναι λανθασμένο. Αυτό θα συμβεί επειδή κατά κανόνα οι τιμές στις οποίες γίνονται εν τέλει οι πράξεις είναι χαμηλότερες κατά 20%-30% κατά μέσον όρο συγκριτικά με τις αρχικές τιμές που ζητούνται από τους πωλητές. Η υπερπροσφορά ακινήτων και η έλλειψη ζήτησης έχουν ισχυροποιήσει κατακόρυφα σήμερα τη διαπραγματευτική δύναμη των αγοραστών. Ως εκ τούτου, οι πωλητές είναι διατεθειμένοι να μειώσουν αισθητά τις αρχικές τους απαιτήσεις, εφόσον έχουν απέναντί τους κάποιον σοβαρό αγοραστή. «Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφεται στην αγορά σήμερα και οφείλει να αποτυπωθεί στις νέες αντικειμενικές τιμές», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να μειώσει τις αντικειμενικές τιμές στην πλειονότητα των περιπτώσεων ή έστω να τις διατηρήσει σταθερές, σε περιοχές όπου είναι ήδη χαμηλές, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την αγορά ακινήτων. Ωστόσο, για να βελτιωθεί ουσιαστικά η ψυχολογία στην κτηματαγορά, θα χρειαστεί να σταθεροποιηθεί και η οικονομία και να επανεκκινήσει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επί της ουσίας έχει διακόψει εντελώς ακόμη και τις λιγοστές χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων που πραγματοποιούσε την τελευταία διετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT