Τα δημόσια ακίνητα ως μοχλός ανάπτυξης

Τα δημόσια ακίνητα ως μοχλός ανάπτυξης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετη με τον τρόπο που επιχειρείται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εμφανίζεται μεγάλη μερίδα των φορέων του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου, καθώς, όπως τονίζουν, η ανάγκη άμεσης άντλησης εσόδων λειτουργεί συχνά εις βάρος της καλλιέργειας συνθηκών μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Σε πρόσφατη ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος με αντικείμενο την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, επισημάνθηκε μια σειρά ζητημάτων που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αποτέλεσμα, με την πληθώρα των αναξιοποίητων ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση, αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και πρόεδρο του ομίλου Ελλάκτωρ, το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται με τη διατήρηση λιμνάζουσας περιουσίας και αργούντων πόρων. Αντιθέτως επιβάλλεται η απελευθέρωση των πόρων αυτών προς όφελος της ανάπτυξης. «Η διαδικασία αυτή δεν αρκεί στο να στοχεύει στη δημιουργία ταμειακών εισροών στο Δημόσιο. Πρέπει να είναι ο καταλύτης για να κινητοποιηθεί και η ανάπτυξη της λιμνάζουσας ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν πρέπει να έχει πρωταρχικό της μέλημα τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. «Προτεραιότητα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου ως εργαλείου ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Καλλιτσάντσης, καταλήγοντας ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι η δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, με ταυτόχρονα ουσιαστική αξιολόγηση των επιπτώσεων του κάθε νόμου στην οικονομία και την κοινωνία, με ποσοστικά στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος, τόνισε ότι στη δημόσια ακίνητη περιουσία, ο παράγοντας που προσδίδει υπεραξία είναι το περιβάλλον, ενώ σημείωσε ειδικά για την περίπτωση του Ελληνικού ότι «ονειρεύονταν κάποιοι ότι θα μετατραπεί στο Σέντραλ Παρκ της Αθήνας, αγνοώντας ότι εκείνο είναι δυνατόν να υπάρχει γιατί γύρω του απλώνεται ένας ολόκληρος παραγωγικός και οικονομικός ιστός που επιτρέπει τη συντήρηση και ανάδειξή του».

Αντίστοιχα, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εστίασε στην απουσία επαρκούς δημοσίου χώρου εντός του αστικού ιστού, γεγονός που όπως τόνισε δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και εντείνει τα κοινωνικά προβλήματα, ευνοώντας φαινόμενα βίας. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν στη διάθεση της Πολιτείας σημαντικοί πόροι που αφήνονται αναξιοποίητοι στο σύνολό τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τα 7.000 στρέμματα του αεροδρομίου Σερρών και σημειώνοντας, ότι εάν 1.000 στρέμματα από αυτά παραχωρούνταν για τη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου, το κοινωνικό σύνολο θα ωφελούνταν σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT