Οι Ασιάτες επενδυτές ψηφίζουν ΗΠΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον την προτιμητέα περιοχή για επενδύσεις ακινήτων, ξεπερνώντας την Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τους επενδυτές από την Ασία, οι οποίοι στρέφονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση προς την απόκτηση ακινήτων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών CBRE, το 2014 οι Ασιάτες επενδυτές τοποθέτησαν συνολικά κεφάλαια 7,6 δισ. ευρώ για την αγορά ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το εν λόγω ποσό, 2,95 δισ. ευρώ κατέληξαν στις ΗΠΑ, με το μερίδιο της Ευρώπης να περιορίζεται σε 2,22 δισ. ευρώ.

Η απήχηση αυτή αποδίδεται κυρίως στα χαμηλά επιτόκια και στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον των Ασιατών στρέφεται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η οποία έχει επωφεληθεί από την εισροή ξένων κεφαλαίων, τάση που οδηγεί τις τιμές των πιο δημοφιλών ακινήτων προς τα πάνω, συχνά σε νέα ιστορικά υψηλά. Για παράδειγμα, οι πύργοι γραφείων πωλούνται σήμερα σε τιμές 33% υψηλότερες από το 2008, όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο απόγειό τους. Αντίστοιχα, ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang Insurance Group Co. προχώρησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο στην απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου Γουόλντορφ Αστόρια στη Νέα Υόρκη, αντί τιμήματος 1,75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την CBRE, μεγάλη ζήτηση παρατηρείται γενικότερα για κτίρια γραφείων στη Δυτική Οχθη των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σιατλ και το Λος Αντζελες. Αλλωστε, πρόκειται για περιοχές αρκετά κοντά στην Ασία, οικείες στους περισσότερους επενδυτές και με μεγάλες κοινότητες Ασιατών κατοίκων. Πάντως, ζήτηση καταγράφεται και στην Ευρώπη, κυρίως στο Λονδίνο, ενώ οι Κινέζοι προτιμούν περισσότερο τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT