Κερδίζουν έδαφος τα «πράσινα» διαμερίσματα στην Τσεχία

Κερδίζουν έδαφος τα «πράσινα» διαμερίσματα στην Τσεχία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 257 «πράσινα» διαμερίσματα δρομολογούνται στην Τσεχία εντός του 2015, μια αύξηση της τάξεως του 85% σε σχέση με το 2014, δείγμα της αυξανόμενης στροφής των κατασκευαστών, αλλά και των ενδιαφερόμενων αγοραστών προς την κατεύθυνση των ενεργειακά αποδοτικότερων κατοικιών. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετική αναφορά της, η Jones Lang LaSalle και συγκεκριμένα, στελέχη της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Μεταξύ των κατασκευαστών που αναπτύσσουν τέτοια διαμερίσματα περιλαμβάνεται η φινλανδική εταιρεία YIT, η οποία θα προσφέρει 84 διαμερίσματα, όπως επίσης και η KKCG Real Estate, η οποία αναπτύσσει 50 μονοκατοικίες αυτού του τύπου. Ανάλογες επενδύσεις ανάπτυξης κατοικιών χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας κατασκευάζουν αυτήν την περίοδο και άλλες εταιρείες, με την πλειονότητα εξ αυτών να βρίσκονται στην Πράγα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα από τα ακίνητα αυτού του είδους θα απαιτούν από 15 έως 30 Kwh ανά τ.μ. σε ετήσια βάση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εν λόγω κατοικιών σε θέρμανση. Στον αντίποδα, οι συμβατικές κατασκευές απαιτούν περίπου 80 έως 140 Kwh ανά/τ.μ. ετησίως προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Η αυξημένη απήχηση τέτοιου είδους κατασκευών αποδίδεται στη σημαντική εξοικονόμηση που εξασφαλίζουν στους ιδιοκτήτες τους, καθώς η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος συντήρησης, πλεονέκτημα ιδιαίτερα σημαντικό, αφού το ενεργειακό κόστος συνεχώς αυξάνεται. Επιπλέον, τέτοιες αναπτύξεις συνιστούν και μια σημαντική ευκαιρία για τους ίδιους τους κατασκευαστές ώστε να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, προσφέροντας κάτι διαφορετικό στην αγορά. Ασφαλώς, τέτοιου είδους κατασκευές συνοδεύονται κατά κανόνα και από υψηλότερη τιμή πώλησης, ενώ, όπως τονίζει η ανάλυση της JLL, οι ένοικοι θα χρειαστούν να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους γύρω από το σπίτι, προκειμένου οι τεχνολογίες που αυτό ενσωματώνει για την εξοικονόμηση ενέργειας να αποδώσουν τα δέοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Τσεχία, υπάρχουν τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τα οποία κατηγοριοποιούν τα σπίτι με βάση την κατανάλωση ενέργειας και τις τεχνολογίες εξοικονόμησης που υιοθετούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT