Τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα αυξάνουν τις τιμές στην Ισπανία

Τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα αυξάνουν τις τιμές στην Ισπανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο της τάξεως του 2,65% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ενωσης Συμβολαιογράφων της χώρας. Επίσης, από τη σχετική ανάλυση, προκύπτει άνοδος των αγοραπωλησιών κατοικιών κατά 9,05% σε 90.534 συναλλαγές, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αύξηση αυτή των πωλήσεων οφείλεται ως επί το πλείστον στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων κατοικιών, οι οποίες ανήλθαν σε συνολικά 67.864.

Αυτή η υψηλή ζήτηση των μεταχειρισμένων κατοικιών ενίσχυσε και τις αξίες τους, καθώς σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (δ΄ τρίμηνο 2014), προκύπτει αύξηση της τάξεως του 1,88%. Ασφαλώς, συγκριτικά με το απόγειο της αγοράς, οι τιμές παραμένουν 31% χαμηλότερα.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του φετινού πρώτου τριμήνου ήταν τα καλύτερα των τελευταίων οκτώ τριμήνων, δηλαδή της τελευταίας διετίας, δείγμα της αντιστροφής της πορείας της αγοράς κατοικίας, ανέφερε η ανάλυση της Ενωσης Συμβολαιογράφων της Ισπανίας. Επίσης, από πλευράς συναλλαγών, ήταν το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών και το τρίτο καλύτερο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οπως προκύπτει, η παρούσα συγκυρία ευνοεί ιδιαίτερα την αγορά κατοικίας στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, καθώς επωφελείται τόσο από την εποχική ζήτηση του καλοκαιριού, όσο και από το αδύναμο ευρώ σε σχέση με τη βρετανική στερλίνα, γεγονός που έχει οδηγήσει στην επιστροφή των Βρετανών αγοραστών στην ισπανική αγορά κατοικίας, ιδίως εκείνων που ενδιαφέρονται να ζήσουν τα χρόνια της συνταξιοδότησής τους στη νότια Ισπανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον φετινό Μάιο, ένα σπίτι των 100.000 ευρώ στη δημοφιλή Κόστα Μπλάνκα στοίχιζε σε Βρετανό αγοραστή περίπου 10.000 ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Για τους Βρετανούς που μένουν στην Ισπανία και εισπράττουν εισοδήματα ή μια σύνταξη από τη Μεγ. Βρετανία, η ενισχυμένη στερλίνα μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Ενας ακόμα λόγος του όψιμου αυτού ενδιαφέροντος των Βρετανών είναι η αίσθηση που έχουν όλο και περισσότεροι πως οι τιμές των κατοικιών έχουν πλέον ολοκληρώσει τον καθοδικό τους κύκλο και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν περαιτέρω. Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία από τις αρχές του τρέχοντος έτους δείχνουν ακόμα και αυξήσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Αντίστοιχα, πρόσφατη έρευνα της Kyero καταγράφει αυξημένο ενδιαφέρον για την ισπανική αγορά κατοικίας από ξένους αγοραστές. Η δημοσκόπηση κατέγραψε την εικόνα που έχουν για την αγορά τόσο οι Ισπανοί, όσο και οι Βρετανοί μεσίτες. Από αυτήν προκύπτει ότι το 71% των μεσιτών είναι πιο αισιόδοξοι φέτος για την πορεία της αγοράς σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT