Σταθεροποίηση τιμών σε επαγγελματικά

Σταθεροποίηση τιμών σε επαγγελματικά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τουριστικά-ξενοδοχειακά ακίνητα, οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι μεγάλης επιφάνειας και υψηλών προδιαγραφών, όπως επίσης και τα μισθωμένα κτίρια γραφείων και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, αναμένεται να αποτελέσουν τις αγορές αιχμής για τα επενδυτικά επαγγελματικά ακίνητα στο άμεσο μέλλον και μόλις αποκατασταθεί η σταθερότητα στην οικονομία. Αυτό επισήμανε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην τελευταία ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, που δημοσιοποιήθηκε εντός της εβδομάδας.

Στην έκθεση τονίζεται και η σταθεροποιητική τάση της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2014, δεδομένου ότι οι τιμές πώλησης των κτιρίων γραφείων μειώθηκαν κατά μόλις 3,3%, ενώ η αντίστοιχη κάμψη των τιμών πώλησης των καταστημάτων δεν ξεπέρασε το 1%. Την ίδια στιγμή, η κάμψη των τιμών κατά το 2013 είχε διαμορφωθεί σε 10% για τα γραφεία και σε 8,8% για τα καταστήματα. Εν ολίγοις, όπως φάνηκε από το προηγούμενο έτος, η αγορά φαίνεται πως ολοκλήρωσε τον έντονα καθοδικό κύκλο που διέγραψε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε ό,τι αφορά τόσο τις τιμές πώλησης, όσο και τις τιμές ενοικίασης, ιδίως μετά τις σημαντικές πιέσεις των ενοικιαστών για μειώσεις των ενοικίων, κυρίως σε συνοικιακά εμπορικά καταστήματα, σε λιγότερο ελκυστικά κτίρια γραφείων και σε αποθηκευτικούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση του βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου, εξακολουθούν να λειτουργούν αρνητικά στην αγορά, αποθαρρύνοντας περαιτέρω τη ζήτηση.

Σύμφωνα πάντως με την ΤτΕ, «η προοπτική περαιτέρω σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου». Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά, η ολοκλήρωση συμφωνιών στην αγορά εμποδίζεται από νομικά ζητήματα και δυσκολίες που απορρέουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τη γραφειοκρατία και τον κατακερματισμό της ιδιοκτησίας, όπως επίσης και από το υψηλό και μη ρεαλιστικό τίμημα που συχνά ζητούν οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες, αποτέλεσμα των πολύ υψηλών αρχικών τιμών κτήσης των ακινήτων τους. Η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την ασάφεια των πολεοδομικών κανονισμών και τις πολλαπλές παραβάσεις του, η έλλειψη ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης, καθώς και η ανυπαρξία πλήρους και ακριβούς κτηματολογίου, αποτελούν ορισμένους ακόμη παράγοντες που αποθαρρύνουν τη ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT