Grexit, Brexit απειλούν την αγορά του Λονδίνου

Grexit, Brexit απειλούν την αγορά του Λονδίνου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές υπεραξίες εκτιμάται ότι διαθέτουν ακόμα και σήμερα οι κατοικίες στο Κεντρικό Λονδίνο, παρά τη μέχρι σήμερα αύξηση των τιμών τους. Σε σχετική της ανάλυση, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cluttons υποστηρίζει ότι, μετά και τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα, η επόμενη πενταετία προμηνύεται ευοίωνη για την αγορά κατοικίας της βρετανικής πρωτεύουσας. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης θα αυξηθούν κατά 18% τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ οι τιμές των ενοικίων εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 19,5% κατά την ίδια περίοδο.

Οπως τονίζεται, η σημαντική περίοδος αβεβαιότητας που κυριάρχησε στην αγορά κατοικίας τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών είχε ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα των τιμών, με συνέπεια η άνοδός τους να μην ξεπεράσει το 4%, έναντι αύξησης κατά 9,6% κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αλλωστε, σημαντικό ρόλο στην προεκλογική ρητορική είχαν και οι πιθανοί νέοι φόροι στα ακίνητα, ιδίως σε εκείνα του Κεντρικού Λονδίνου, ενδεχόμενο που πλέον φαίνεται να απομακρύνεται. Ωστόσο, οι συνέπειές του είναι ακόμα ορατές, καθώς η ζήτηση δεν είναι ανάλογη του 2014, αφού πολλοί αγοραστές έχουν αναβάλει τυχόν κινήσεις τους αναμένοντας την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου νέων αυξημένων φόρων στις κατοικίες.

Ασφαλώς, οι αστάθμητοι παράγοντες παραμένουν και αποτελούνται κυρίως από μια πιθανή χρεοκοπία κι έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και από μια έξοδο της ίδιας της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέλιξη που αναμφίβολα γεννά ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τους επίδοξους επενδυτές στην αγορά ακινήτων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT