Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών κατοικίας στην Ιταλία

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών κατοικίας στην Ιταλία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατήρηση της πτωτικής τροχιάς των τιμών των κατοικιών στην Ιταλία, έως ότου αυτές αγγίξουν επίπεδο 20% χαμηλότερο από εκείνο που είχαν βρεθεί στο απόγειό τους πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, προβλέπει σε πρόσφατη έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Ηδη πάντως, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι αξίες των κατοικιών βρίσκονται σε ύψος 16,3% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008, όταν είχαν βρεθεί στο ανώτερο σημείο τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, η φορολογική αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά κατοικίας με την πιθανότητα επιβολής νέων φόρων, ο χαμηλός ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης της Ιταλίας και ο υψηλός δείκτης ανεργίας λειτουργούν αποθαρρυντικά για την τόνωση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας και κυρίως για τη ζήτηση περισσότερων στεγαστικών δανείων. Οπως αναφέρεται, μπορεί η χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης να βοήθησε από πλευράς αγοραπωλησιών, πλην όμως οι τιμές εξακολούθησαν να υποχωρούν, ιδίως στις οκτώ περιφέρειες του ιταλικού Νότου, όπως π.χ. στη Σικελία και τη Σαρδηνία, μεγεθύνοντας έτσι κι άλλο το χάσμα με τον Βορρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, οι τιμές των κατοικιών στα νότια της Ιταλίας έχουν μειωθεί κατά 27,7% από το 2008, τη στιγμή που η αντίστοιχη κάμψη στα κεντρικά και βόρεια της χώρας δεν έχει ξεπεράσει το 15,5%.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το 2015 θα αποτελέσει τον όγδοο διαδοχικό χρόνο μείωσης των τιμών, αν και ορισμένοι κτηματομεσίτες δεν θεωρούν την εξέλιξη αυτή τόσο αρνητική. Σύμφωνα με τη συλλογιστική τους, μια σταθεροποίηση ή ακόμα και μικρή περαιτέρω πτώση των τιμών δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της τόνωσης της ζήτησης, ιδίως αν συνυπολογιστεί η ευκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Η μείωση των τιμών θεωρείται ότι βοηθάει στο να καλυφθεί η απόσταση ανάμεσα στις ζητούμενες τιμές και την πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, που έχει πληγεί σημαντικά από τις δύο πρόσφατες υφέσεις στην ιταλική οικονομία από το 2008 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα πάντως με τους αριθμούς, φαίνεται πως οι συναλλαγές οδεύουν προς σταθεροποίηση φέτος, έπειτα από επτά χρόνια διαδοχικών μειώσεων, με τους αναλυτές να προβλέπουν μάλιστα και μικρή αύξηση κατά το τρέχον έτος σε 500.000 αγοραπωλησίες. Στο απόγειό τους, οι πράξεις είχαν ανέλθει σε 800.000 το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT