Σε επίπεδα ρεκόρ οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο πανάκριβο Μονακό

Σε επίπεδα ρεκόρ οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο πανάκριβο Μονακό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της διανύει η αγορά κατοικίας του Πριγκιπάτου του Μονακό, καθώς οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής ακινήτων Savills, κατά το 2014 καταγράφηκαν συνολικά 555 αγορές μεταχειρισμένων κατοικιών, άνοδος της τάξεως του 21% σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί το 2007. Συνολικά, επενδύθηκαν 2,4 δισ. ευρώ για νέες και μεταχειρισμένες κατοικίες, με τις τιμές να παραμένουν σταθερές στην ακριβότερη ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας, και δεύτερη ακριβότερη παγκοσμίως μετά το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Savills, τα ακριβότερα ακίνητα του Μονακό είναι και τα πλέον περιζήτητα, με την αγορά των μεταχειρισμένων να προσελκύει συναλλαγές συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ το 2014, έναντι μόλις 1,1 δισ. ευρώ το 2008, που ήταν και η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 91%, που καταδεικνύει τη μεγάλη ζήτηση ιδίως μεταξύ αγοραστών εκτός Ε.Ε., που διαπιστώνουν ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας Αμερικανός αγοραστής θα είχε καταβάλει 2,77 εκατ. δολάρια για την αγορά μιας κατοικίας αξίας 2 εκατ. ευρώ στο Μονακό τον Απρίλιο του 2014. Τον φετινό Απρίλιο, θα χρειαζόταν μόλις 2,16 εκατ. δολάρια, μια πτώση της τάξεως του 22%. Αντίστοιχα, οι αγοραστές από τη Μεγ. Βρετανία διαπιστώνουν ότι σε όρους στερλίνας, οι τιμές στο Πριγκιπάτο είναι χαμηλότερες κατά 12% σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από ένα χρόνο.

Οι επενδυτές αναζητούν κατοικίες αξίας από 1 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ, με κριτήριο την ευκολία διαχείρισής τους, ώστε να τις εντάξουν άμεσα στην αγορά ενοικίασης. Σημειωτέον ότι ένα σημαντικό μέρος του διαθέσιμου αποθέματος κατοικίας ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι μισθώνουν τα εν λόγω ακίνητα στους κατοίκους του Πριγκιπάτου. Επιπλέον, η ζήτηση για αγορά κατοικίας στο Μονακό ενισχύεται τόσο από όσους αναζητούν μόνιμη κατοικία (συχνά πρόκειται για εύπορους πολίτες άλλων χωρών που επιθυμούν να επωφεληθούν από το εξαιρετικά ελκυστικό φορολογικό καθεστώς), αλλά και από όσους κινούνται στην αγορά για την αγορά εξοχικής κατοικίας. Πάντως, δεδομένης της έλλειψης χώρου στο Μονακό για νέες αναπτύξεις, το 95% των ακινήτων αφορά διαμερίσματα. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό της αγοράς κατοικίας στο Πριγκιπάτο είναι ότι σχεδόν όλες οι κατοικίες θεωρούνται πολυτελείς, εν ολίγοις δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις με βάση την ποιότητα, παρά μόνο με βάση την τοποθεσία. Ετσι, το Μόντε Κάρλο, δηλαδή η συνοικία πέριξ της περίφημης πλατείας Καζινό, θεωρείται από τις πλέον περιζήτητες τοποθεσίες, κυρίως μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και τη Μεγ. Βρετανία. Σημειωτέον ότι όσοι εργάζονται στο Πριγκιπάτο μένουν κατά κανόνα σε γειτονικές πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT