Παγκόσμιο πρότυπο μέτρησης επιφάνειας κατοικιών από 100.000 εκτιμητές του RICS

Παγκόσμιο πρότυπο μέτρησης επιφάνειας κατοικιών από 100.000 εκτιμητές του RICS

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 100.000 ορκωτοί εκτιμητές ακινήτων παγκοσμίως, μέλη του Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS), καλούνται να παράσχουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν για τη δημιουργία του πρώτου παγκόσμιου προτύπου μέτρησης της επιφάνειας των κατοικιών. Πρόκειται για ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων, το γεγονός δηλαδή ότι από χώρα σε χώρα διαφέρει σημαντικά ο τρόπος που υπολογίζεται η επιφάνεια των ακινήτων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις. Το ζήτημα αυτό δυσκολεύει σημαντικά τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν είναι ποτέ απολύτως σίγουροι για το πόσα τ.μ. αγοράζουν σε μια τρίτη χώρα. Η διαμόρφωση ενός παγκόσμιου προτύπου για την αγορά κατοικίας αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά τέτοια πρωτοβουλία του RICS, καθώς έχει προηγηθεί ανάλογη κίνηση για την παγκόσμια αγορά γραφείων, διαδικασία η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014. Το νέο πρότυπο μέτρησης της επιφάνειας των κτιρίων γραφείων έχει πλέον καταρτιστεί, και από τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε να εφαρμόζεται.

Οσον αφορά την αγορά κατοικίας, οι ενδιαφερόμενοι εκτιμητές καλούνται να παράσχουν τη γνώμη τους για το νέο πρότυπο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης. Τα πλεονεκτήματα από τη διαμόρφωση ενός ενιαίου προτύπου μέτρησης της επιφάνειας των κατοικιών θα είναι σημαντικά, ακόμα και για μεμονωμένους ιδιώτες που ενδιαφέρονται π.χ. να αγοράσουν κάποιο εξοχικό εκτός της χώρας καταγωγής τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT