Αυξάνονται οι αγορές διαμερισμάτων από Κινέζους στις ΗΠΑ

Αυξάνονται οι αγορές διαμερισμάτων από Κινέζους στις ΗΠΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κυρίαρχη ομάδα ξένων αγοραστών κατοικιών στις ΗΠΑ αναδείχθηκαν για πρώτη φορά οι Κινέζοι, κατά το 12μηνο που ολοκληρώθηκε κατά τον φετινό Μάρτιο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ένωσης μεσιτών των ΗΠΑ (NAR), οι αγοραστές από την Κίνα ήταν υπεύθυνοι για το 16% των αγοραπωλησιών κατοικιών τη συγκεκριμένη περίοδο, μια αύξηση σε σχέση με το μερίδιο που κατείχαν τον προηγούμενο χρόνο και το οποίο δεν ξεπέρασε το 12%. Στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης υποχώρησαν οι Καναδοί αγοραστές, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν παραδοσιακά την πιο δυναμική αγοραστική ομάδα στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Το μερίδιο των Καναδών διαμορφώθηκε σε 14%, μια μεγάλη υποχώρηση έναντι του 23% που βρισκόταν κατά τον προηγούμενο χρόνο, ενώ στην Τρίτη θέση βρέθηκαν οι αγοραστές από την Ινδία, με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 8%. Σύμφωνα με την έρευνα της NAR, οι Κινέζοι δαπάνησαν 25,5 δισ. δολάρια για την αγορά κατοικιών, κυρίως μονοκατοικίες και διαμερίσματα. Το αντίστοιχο ποσό που δαπάνησαν οι Καναδοί ήταν μόλις 10 δισ. ευρώ, ενώ οι Ινδοί ξόδεψαν 7 δισ. ευρώ για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ.

Η μεγάλη αυτή πτώση των Καναδών οφείλεται στην εξασθένηση του καναδικού δολαρίου έναντι του αμερικανικού, με αποτέλεσμα το κόστος αγοράς των κατοικιών να είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αίφνης οι Καναδοί απώλεσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς παραδοσιακά οι τελευταίες αποτελούν προορισμό αναψυχής και διακοπών γι’ αυτούς. Γι’ αυτό άλλωστε και η πλειονότητα των κατοικιών που αποκτούν είναι κυρίως εξοχικές στα πιο θερμά κλίματα των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον των Κινέζων αγοραστών έγκειται στον ασφαλή επενδυτικό χαρακτήρα που προσφέρει η αμερικανική αγορά, καθώς θεωρούν την οικονομία ισχυρή και σταθερή.

Συνολικά, ο αριθμός των αγορών κατοικιών από ξένους στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 10% κατά το προηγούμενο 12μηνο. Ωστόσο, η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 13%, καθώς ανήλθε σε σχεδόν 93 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει η έκθεση της NAR, ο βασικός λόγος της μείωσης των αγοραπωλησιών οφείλεται στις συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά συναλλάγματος. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, οι ξένοι αγοραστές στις ΗΠΑ αποτελούν μόλις το 4% της αγοράς, ωστόσο θεωρούνται σημαντικό μέρος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT