Σύντομα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δικαιοσύνη ο διαγωνισμός για τα 28 ακίνητα

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης φαίνεται πως θα ακολουθήσει η περίπτωση του διαγωνισμού της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία κατέληξαν στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ). Οπως προέκυψε στις αρχές της εβδομάδας, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τριών μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων στελεχών του Ταμείου, έπειτα από σχετική προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, απόρροια μηνυτήριας αναφοράς δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Η δίωξη ασκήθηκε καθώς προέκυψε ζημία για τα συμφέροντα του Δημοσίου, κατά ποσό που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014, με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δύο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Ενισχύεται ο ρόλος της ΕΤΑΔ

Με νέους και ταχύτερους ρυθμούς υλοποιείται η αλλαγή των διοικήσεων σε σειρά εταιρειών του Δημοσίου οι οποίες σχετίζονται με την αξιοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας, σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί μέρος του χαμένου χρόνου από την απραξία που καταγράφεται από τις αρχές του έτους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει «κληρονομήσει» το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της πρώην ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου). Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από πάνω από 72.000 ακίνητα (κτίρια, κατοικίες και οικόπεδα), μεγάλο μέρος των οποίων είναι ή καταπατημένο ή εμφανίζει νομικές δυσκολίες.

Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε ο Γιώργος Τερζάκης, απόστρατος μηχανικός του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι στόχος του είναι η μετεξέλιξη της εταιρείας σε επιτελικό φορέα διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μέσω της ταχείας ανασυγκρότησής της. Η ΕΤΑΔ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των δημόσιων ακινήτων, δεδομένης της πιθανής εκποίησης των καταπατημένων έναντι αντιτίμου, προκειμένου να λήξει ένα ζήτημα που δεν έχει βρει λύση επί δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT