Υποχωρούν οι αποδόσεις ακινήτων στο κέντρο μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων

Υποχωρούν οι αποδόσεις ακινήτων στο κέντρο μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπιέζονται συνεχώς οι αποδόσεις των ακινήτων σε πολλές αγορές, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός των επενδυτών για τα πιο ποιοτικά ακίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, η μέση απόδοση σε ακίνητα εισοδήματος υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων διαμορφώθηκε στο 4,83% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υποχωρώντας κατά επτά μονάδες βάσης σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, στον κλάδο των εμπορικών κέντρων, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,25%, έναντι 5,34% το πρώτο τρίμηνο. Η Savills επισήμανε ότι η αγορά των εμπορικών κέντρων θα συνεχίσει να επωφελείται από τον «κορεσμό» που καταγράφεται στην αγορά γραφείων. Εν ολίγοις, οι επενδυτές που δυσκολεύονται να εντοπίσουν πιθανούς «στόχους» στην αγορά γραφείων, στρέφονται προς τα εμπορικά κέντρα, αυξάνοντας τη ζήτηση και για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Αντίστοιχα, στην αγορά logistics (αποθηκευτικά κέντρα), η οποία παραδοσιακά εμφανίζει τις υψηλότερες αποδόσεις, η μέση απόδοση υποχώρησε στο 6,9%, έναντι 7,1% το πρώτο τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας RCA, το δεύτερο τρίμηνο επενδύθηκαν κεφάλαια της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με εκείνο που επενδύθηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ εκκρεμεί και η ολοκλήρωση επιπλέον συναλλαγών αξίας 16,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT