Παρενέργειες στη γειτονική Ιταλία από την ελληνική κρίση χρέους

Παρενέργειες στη γειτονική Ιταλία από την ελληνική κρίση χρέους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσο αντίκτυπο στην ιταλική αγορά ακινήτων είχε η κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι να υπάρξει εν τέλει συμφωνία με τους υπόλοιπους εταίρους της χώρας για τη διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου διάσωσης. Οπως αποδεικνύεται, η εν λόγω κρίση διέσχισε το Ιόνιο Πέλαγος και διαχύθηκε και στην Ιταλία με τη μορφή των έντονων διακυμάνσεων στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και της γενικότερης επιφυλακτικής στάσης των επενδυτών.

Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης ήταν η ματαίωση των σχεδίων δύο ιταλικών εταιρειών ακινήτων, που δρομολογούσαν τη δημόσια εγγραφή των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Ο όμιλος Sorgente, κάτοχος του Flatiron Building στη Νέα Υόρκη, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην αναβολή της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο, σε μια προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων ύψους 600 εκατ. ευρώ. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, μία ακόμη εταιρεία, η Domus Italia, η οποία επικεντρώνεται στον κλάδο της κατοικίας, ανέστειλε κι εκείνη τη διαδικασία εισόδου των μετοχών της στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ.

Αμφότερες οι εταιρείες απέδωσαν τις ενέργειές τους αυτές στην έντονη αστάθεια των κεφαλαιαγορών στην Ιταλία, μετά την πρόσφατη κρίση χρέους στην Ελλάδα. Η νευρικότητα αυτή των επενδυτών έχει καταστήσει σχεδόν κάθε δημόσια εγγραφή σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο κίνηση υψηλού ρίσκου. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία Dealogic, συνολικά πέντε εταιρείες από κάθε φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας προχώρησαν στην αναβολή της δημόσιας εγγραφής των μετοχών τους σε χρηματιστήρια ανά την Ευρώπη το διάστημα από τις 29 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου. Μάλιστα, χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία, θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες σε πιθανούς κινδύνους από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Domus αναμένεται να επιχειρήσει την εισαγωγή των μετοχών της προς το τέλος του καλοκαιριού. Πάντως, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στη γειτονική χώρα δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους, καθώς παρά τις βελτιώσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους και κυρίως στις φοροαπαλλαγές τους πριν από σχεδόν οκτώ μήνες, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει νέα είσοδος στον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT