Πρόσωπα και Πράγματα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΤΕΕ ζητά να γίνονται αποδεκτές οι πληρωμές μέσω web banking

Μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα να παραμένει «βυθισμένη στα τάρταρα» κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ωστόσο, ακόμα κι έτσι, τουλάχιστον 1.000 νέες άδειες εκδίδονται μηνιαίως. Βέβαια, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, αρκετές διοικητικές πράξεις, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, έχουν καταστεί ιδιαίτερα προβληματικές. Ως εκ τούτου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ζητά να γίνονται αποδεκτές από τις υπηρεσίες δόμησης όλης της χώρας οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω web banking των αμοιβών μηχανικών και των λοιπών κρατήσεων που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των διοικητικών πράξεων (όπως η έκδοση αδειών δόμησης κ.ά.), ως εναλλακτικών των καθιερωμένων γραμματίων είσπραξης των συνεργαζόμενων τραπεζών. Η κίνηση είναι απαραίτητη, λόγω της έλλειψης ρευστότητας σε μετρητά στην αγορά.

Η ΠΟΜΙΔΑ επαναφέρει το θέμα ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα

Το ζήτημα της φορολόγησης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων μέσω του ΕΝΦΙΑ επαναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καθώς, μέσω σχετικής επιστολής που απηύθυνε εντός της εβδομάδας στον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ζητείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, που κατά κανόνα βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές των αστικών κέντρων, με υψηλές αντικειμενικές αξίες, χωρίς όμως να αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Ειδικότερα, ζητείται η καθιέρωση μόνιμου μειωτικού Συντελεστή Κενών Κτισμάτων 0,50 για τα εν λόγω ακίνητα. Εν ολίγοις, να επιβαρύνονται με το μισό ποσό του φόρου. Υπενθυμίζεται ότι μόνο για το 2014 τα εν λόγω ακίνητα ελαφρύνθηκαν με έκπτωση 20%.

Εντονο ενδιαφέρον στην Κροατία για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών κατοικιών στην Κροατία, προκειμένου να προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους. Οπως προκύπτει από δηλώσεις αρμόδιων φορέων τις τελευταίες ημέρες, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, η Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος και το Ταμείο Ενέργειας στην Κροατία έλαβαν περισσότερες από 11.850 αιτήσεις από ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη διαχείριση της ενέργειας των κατοικιών τους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάλογο με το ελληνικό «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Στην Κροατία, το μέσο επίπεδο χρηματοδότησης ανά νοικοκυριό διαμορφώνεται σε 6.600 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 11.000 νέες θέσεις εργασίας από την αυξημένη δραστηριότητα στους κλάδους που σχετίζονται με τις επισκευές και τις ανακαινίσεις ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT