Στα 1.130 ευρώ μηνιαίως το μέσο ενοίκιο κατοικίας στη Βρετανία

Στα 1.130 ευρώ μηνιαίως το μέσο ενοίκιο κατοικίας στη Βρετανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αυξήθηκαν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια του φετινού Ιουνίου, αποδεικνύοντας ότι το κόστος στέγασης στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία των μεσιτικών γραφείων Your Move και Reeds Rain, το μέσο ενοίκιο διαμορφώθηκε σε 1.130 ευρώ μηνιαίως, μια αύξηση της τάξεως του 5,6%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013, η ετήσια μεταβολή των ενοικίων ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη άνοδο των τιμών πώλησης. Πλέον, το συνολικό κόστος διαβίωσης (ενοίκιο, κοινόχρηστες δαπάνες, θέρμανση κ.λπ.) στη Μεγάλη Βρετανία ανέρχεται σε 1.772 ευρώ μηνιαίως, μια αύξηση της τάξεως του 9,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες κατοικιών είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, καθώς η αύξηση των τιμών των ενοικίων, σε συνδυασμό με τις υπεραξίες των κατοικιών, σημαίνει ότι πλέον η μέση ετήσια απόδοση των ακινήτων διαμορφώθηκε σε 9,2%. Η μεγάλη αυτή αύξηση στις τιμές ενοικίασης οφείλεται στην υψηλή ζήτηση, αλλά και στην έλλειψη προσφοράς, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι φωνές εκείνων που κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη επέκτασης του υφιστάμενου αποθέματος κατοικιών.

Η τάση αυτή έχει γίνει ορατή σε πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις αγορών κατοικιών, με πρόθεση την εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, τα δάνεια που χορηγούνται με στόχο την απόκτηση ακινήτου προς εκμετάλλευση (και όχι για ίδια χρήση) αποτελούν πλέον το 20% του συνόλου των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων.

Αυτό, όμως, που είναι ακόμα χειρότερο για τους ενοικιαστές είναι το ότι μειώνεται σημαντικά η δυνατότητά τους να γίνουν κάποια στιγμή ιδιοκτήτες. Σε σχετική έρευνα της εταιρείας κατασκευών και ανακαινίσεων Keepmoat, το 44% των ενοικιαστών στη χώρα πιστεύουν ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο. Μάλιστα, κατά το 2015, μόλις το 2% των ενοικιαστών απάντησε ότι σχεδιάζει να αγοράσει κάποια κατοικία.

Τεράστιες διακυμάνσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στη χώρα διαμορφώνεται σήμερα σε περίπου 255.000 ευρώ, αλλά καταγράφονται και τεράστιες διακυμάνσεις, δεδομένου ότι το αντίστοιχο κόστος στο Λονδίνο ανέρχεται σε 661.000 ευρώ, είναι, δηλαδή, υπερδιπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.

Βασικός λόγος της αδυναμίας αυτής των ενοικιαστών είναι η δυσκολία που έχουν αρκετοί στο να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για να καταβάλουν την απαιτούμενη προκαταβολή. Η συγκεκριμένη δυσκολία αναφέρθηκε ως πρώτιστη από το 56% των ενοικιαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT